Turaidas
muzejrezervāts

23. augusts – “Baltijas ceļam – 33”, staļinisma un nacisma upuru kopīga piemiņas diena


Rokās sadevušies cilvēki uz Vidzemes šosejas 1989. gada 23. augustā triju Baltijas valstu - Latvijas, Lietuvas un Igaunijas kopīgajā protesta akcijā "Baltijas ceļš". Foto Elmārs Bremšmits, TMR 28756

Rokās sadevušies cilvēki uz Vidzemes šosejas 1989. gada 23. augustā triju Baltijas valstu - Latvijas, Lietuvas un Igaunijas kopīgajā protesta akcijā "Baltijas ceļš". Foto Elmārs Bremšmits, TMR 28756

Šogad aprit 33 gadi kopš Atmodas laika ievērojamā notikuma – akcijas “Baltijas ceļš”, kas bija būtisks pasākums brīvības un neatkarības kustībā pret padomju okupāciju.

Baltijas ceļš vienlaikus notika Lietuvā, Latvijā un Igaunijā 1989. gada 23. augustā plkst. 19:00, kad apmēram 2 miljoni cilvēku, sadevušies rokās, vismaz 15 minūtes veidoja apmēram 670 km garu dzīvo “ķēdi”. Tā savienoja Baltijas valstu galvaspilsētas Viļņu, Rīgu un Tallinu. Šī demonstrācija tika sarīkota, lai pievērstu pasaules uzmanību vēsturiskajiem notikumiem, no kuriem cietušas Baltijas valstis – akcija notika tieši 50 gadus pēc noziedzīgā Molotova–Ribentropa pakta parakstīšanas (kopīgs neuzbrukšanas līgums, ko parakstīja PSRS un nacionālsociālistiskās Vācijas ārlietu ministri Vjačeslavs Molotovs un Joahims fon Rībentrops) pēc kura 1939. g. 23. augustā PSRS un Vācija sadalīja ietekmes sfēras Eiropas austrumu daļā. Tā rezultātā trīs Baltijas valstis nonāca PSRS interešu sfērā un vēlāk tika okupētas.

Baltijas ceļš savienoja visu Baltijas valstu galvaspilsētas. Latvijā tas no Bauskas turpinājās uz Rīgu. No Rīgas Baltijas ceļš virzījās pa Pleskavas šoseju cauri Vangažiem, Siguldai, Līgatnei uz Cēsīm, tad uz Valmieru un Rūjienu līdz Igaunijas robežai. Akcijas dalībniekiem tika organizēti autobusi, lauku rajonu iedzīvotājiem bija plānots veidot cilvēku ķēdi noteiktos ceļu posmos. Nepārtrauktas cilvēku ķēdes izveidei katrā valstī bija nepieciešami vismaz 200 tūkstoši cilvēku, bet piedalījās stipri vairāk.

Zvans Turaidas baznīcas tornī. Izgatavots 1663. gadā

Zvans Turaidas baznīcas tornī

Bija nolemts arī, ka cilvēku rokās sadošanās laikā jāskan visiem baznīcu zvaniem. Arī Turaidas baznīcas senais, 1663. gadā lietais, zvans tika skandināts visu akcijas laiku – 15 minūtes un vēl nedaudz ilgāk.

“Baltijas ceļš”  ir unikāls nevardarbīgo pretošanos apliecinošs notikums pasaulē un 2009. gada 30. jūlijā tika apstiprināta akcijas “Baltijas ceļš” iekļaušana UNESCO “Pasaules atmiņa” dokumentālā mantojuma sarakstā.

Pēc Eiropas Parlamenta aicinājuma kopš 2008. gada 23. augustā tiek atzīmēta staļinisma un nacisma upuru kopīga piemiņas diena, lai sabiedrības uzmanību pievērstu divu totalitāro režīmu nodarītajiem noziegumiem.

Par Atmodas laiku, Dziesmoto revolūciju, Baltijas ceļu vēsta arī Turaidas muzejrezervāta virtuālā izstāde “Gaisma ceļā. Baltijas ceļam – 30” - https://e.turaida-muzejs.lv/exhibition/gaismas-cela-baltijas-celam-30 Ievada foto - Baltijas ceļa dalībnieki Rīgas rajonā. 1989. gada 23. augusts. Fotogrāfs: Ilgonis Šteinbergs, Turaidas muzejrezervāta Atbalsta biedrības biedrs
    Aktuāli, Aktuāli, Jaunumi, Jaunumi  

Turaidas muzejrezervāts