Turaidas
muzejrezervāts

Turaidas muzejrezervāts saņem “Siguldas novada Gada balva kultūrā 2022”


Sestdien 10. septembrī Siguldas novada Kultūras foruma izskaņā “Siguldas devons” rīkoja svinīgo apbalvošanas ceremoniju “Siguldas novada Gada balva kultūrā 2022”. Par izcilu kopdarbu un mūsdienīgas ekspozīcijas par Anšlavu Eglīti izveidošanu Inciemā balvu saņēma arī Turaidas muzejrezervāts, kā viens no Anšlava Eglīša ekspozīcijas “anšlavs eglītis. jaunais cilvēks” radošā grupas pārstāvjiem.

Siguldas novada “Gada balvu kultūrā” pasniedz jau ceturto reizi, tās mērķis – motivēt, godināt un sveikt kultūras iestādes, kultūras darbiniekus, radošas personības un kolektīvus utt. Balva tika pasniegta par sasniegumiem laika posmā no 2020. gada 1. janvāra līdz 2021. gada 31. decembrim.

Darbs pie ekspozīcijas “anšlavs eglītis. jaunais cilvēks”, kas iesākumā bija plānota kā digitālā ekspozīcija “Rakstnieks Anšlavs Eglītis Inciemā”, tika uzsākts 2020. gada janvārī. Turaidā kopā sanāca Krimuldas novada pašvaldības priekšsēdētājs Linards Kumskis, Turaidas muzejrezervāta direktore Anna Jurkāne, literatūrzinātnieks Viesturs Vecgrāvis un muzejrezervāta pētniece Krista Kumska. Ikvienas ekspozīcijas pamatā ir tās saturiskais vēstījums un tieši pie šī darba strādāja Turaidas muzejrezervāta speciālisti sadarbībā ar literatūrzinātnieku Viesturu Vecgrāvi. Darba gaitā tika apzināti arī citu Latvijas muzeju krājumi un citās atmiņas institūcijās saglabātās liecības par Anšlavu Eglīti. Liela daļa izpētes laikā iegūto materiālu 2021. gadā tika izdota Krimuldas novada pašvaldības un Turaidas muzejrezervāta sagatavotā izdevumā “Anšlava Eglīša dzīve trijās burtnīcās”. Izdevums papildināts ar novadnieka Vitolda Kucina zīmējumiem, kuri tapa tieši šim izdevumam.

Arī turpmāk, saglabājot kultūrvēsturisko mantojumu, Turaidas muzejrezervāts vienmēr ir gatavs sadarboties pētniecības jomā un sniegt profesionāla līmeņa konsultācijas muzeoloģijas jautājumos par ekspozīciju un izstāžu veidošanas pamatprincipiem.

Fotogrāfijas no - Sigulda.lv - Fotogalerijas - “Gada balva kultūrā” pasniegšanas ceremonija un koncerts “Shipsea. Apgaismo mani” kultūras centrā “Siguldas devons” (10.09.2022.) (Foto: E.Semanis)

    Aktuāli, Aktuāli, Jaunumi, Jaunumi  

Turaidas muzejrezervāts