Turaidas
muzejrezervāts


Tautas lietišķās mākslas studija “Vīgrieze” svin 50 gadu jubileju


vigriezei 50-01TLMS “Vīgrieze” 50 gadu jubilejas izstāde “Sapņi. Ceļš. Ejam.” ir veidota kā triptihs un būs apskatāma trīs vietās - Siguldas pagasta kultūras namā esošajā Digitālajā istabā, Siguldas Stacijas laukuma namiņos,Turaidas muzejrezervāta izstāžu zālē.
Izstādes visās trīs vietās noritēs no 20. oktobra līdz 13. novembrim.
Tāpat kā pirms 50 gadiem, arī šogad TLMS “Vīgrieze” satiksies ar saviem draugiem, atbalstītājiem un visiem 12. novembrī Turaidas muzejrezervātā plkst. 15.00, lai svinētu svētkus un smeltos iedvesmu jauniem darbiem. Nāc, būsi gaidīts!
 Katra daļa ir savs atsevišķs stāsts, kopā attēlojot studijas būtību:
“Sapņi” – studijas sapņošanas procesu varēs sajust Siguldas pagasta kultūras namā esošajā Digitālajā istabā, kur varēs uz brīdi piesēst un ļauties domām par savu nākamo segu vai cimdu pāri.
“Ceļš” – Siguldas Stacijas laukuma namiņos studija iepazīstinās ar savu ceļu cauri laikam, materiāliem un darbiem. Te jūs varēsiet redzēt, gan kādi ir austo darbu pirmssākumi, gan nelielu ieskatu, kur austais darbs ienāk mūsu ikdienā.
“Ejam” – ejam tālāk un tiekamies Turaidas muzejrezervāta izstāžu zālē, kur varēsiet aplūkot pēdējos gados tapušos studiju dalībnieču darbus. Uzzināt, kādu brīnumu var atklāt dubultās segas, cik daudz diegu ir galdautā, kā arī ieraudzīt daudzas citas ikdienišķas austas un adītas lietas, kas ir tradicionālas, bet dzīvo mūsdienu dzīvi.
Studijas aizsākums meklējams 1972.gada 12.novembrī, kad Siguldas ciemā sapulcējās dāmas un nolēma dibināt aušanas pulciņu. Kopš tā laika ir daudz ūdeņu aiztecējis, bet studija joprojām darbojas. Šodien studija darbojas ne tikai aušanas virzienā, bet arī citos rokdarbu virzienos – adīšanā, izšūšanā un jostu aušanā bez stellēm.
Aušanas virzienu studijā vada tautas daiļamata meistare Irita Lukšo, nodrošinot gan aušanas teorētisko apmācību pamatus, gan arī praksē nododot savas zināšanas. I.Lukšo studijā var apgūt prasmes un uzaust sev gan lakatus, segas, galdautus un daudz ko citu.
Savukārt rokdarbu virzienu studijā vada Gundega Pētersone, kura ikvienu interesentu iemāca adīt etnogrāfiskās zeķes un cimdus, izšūt baltos vai krāsainos darbus, kas lieti noder etnogrāfisko kreklu un villaiņu darināšanā, kā arī aktīvi iesaistās studijas projektos, piedāvājot ikvienam interesentam apgūt jostu aušanu bez stellēm.
Sagatavoja Sandra Kanča, TLMS “Vīgrieze”
 
    Aktuāli, Aktuāli, Jaunumi, Jaunumi, Pasākumi  

Turaidas muzejrezervāts