Turaidas
muzejrezervāts


Jiržījs Holīks. Vienotā Vidzemes un ārzemju dārzkopība. Faksimilizdevums un zinātniskie komentāri


313434049_539225251547049_5970256663132874358_nTuraidas muzejrezervāts izdevis grāmatu - čehu garīdznieka un dārzkopja, augļu koku potēšanas inovatora Jiržīja (Georga) Holīka 1684. gadā Rīgā izdotās grāmatas Vereinigter Liff- und Aus-Ländischer Garten-Bau (“Vienotā Vidzemes un ārzemju dārzkopība”) faksimilu, kam atsevišķā sējumā pievienotas  zinātniskās  publikācijas un komentāri.

Mūsdienās pasaulē zināmi vien trīs šīs retās, Johana Georga Vilkena tipogrāfijā iespiestās grāmatas eksemplāri, viens no tiem glabājas Turaidas muzejrezervāta krājumā.

Jiržīja Holīka (ap 1635 – pēc 1709) dzīve bijusi samērā dēkaina un nemierpilna. Viņš dzimis čehu protestantu ģimenē Prāgas tuvumā Eiropai traģiskā Trīsdesmitgadu kara laikā, desmit gadu vecumā ar varu pievērsts katoļticībai un nodots klosterskolā, kļuvis par katoļu mūku, pēc tam – garīdznieku, aizbēdzis no klostera un atgriezies protestantismā, kļūdams par luterāņu garīdznieku Saksijā, no turienes devies uz Zviedriju un pēc tam – uz Rīgu. Paralēli garīdznieka darbam kā vaļasprieku Holīks piekopis arī dārzkopību, īpaši aizraudamies ar augļu koku potēšanu, kurā, pēc paša izteikumiem, izgudrojis dažus jaunus paņēmienus. Rīgā šis vaļasprieks viņam kļuvis par galveno ienākumu avotu, strādājot Rīgas rātskungu dārzos. Iegūto pieredzi Holīks apkopojis jau minētajā grāmatā, kam turpmākajos gados sekojoši citi, papildināti izdevumi – līdz 1750. gadam apmēram 20. Tātad var apgalvot, ka Holīka grāmata savā laikā  bijusi diezgan  pieprasīta.

Jau minētajā  zinātnisko publikāciju un komentāru sējumā  sniegts īss pārskats par augļu koku potēšanas vēsturi pasaulē, tajā skaitā tagadējās Latvijas teritorijā (Dr. hist. Edgars Ceske), Jiržīja Holīka dzīves gājumu un literāro devumu, tā atspoguļojumu čehu un vācu historiogrāfijā (Dr. hist. Kristīne Ante) un augļu koku potēšanas tēmai veltīto latviešu valodā izdoto literatūru līdz 19. gs. vidum  (Dr. phil. Pauls Daija).

Grāmatas tulkojumu no vācu valodas veicis Turaidas muzeja galvenais speciālists Edgars Ceske, to izdevusi izdevniecība “Due”. ISBN 978-9934-8524-9-7

Grāmatu iespējams iegādāties Turaidas muzejrezervāta Apmeklētāju centrā, kā arī attālināti, rakstot pasūtījuma vēstuli uz e-pastu: pasts@turaida-muzejs.lv vai zvanot pa tālr. 67971402, samaksājot ar pārskaitījumu un saņemot to pa pastu vai Omniva. Grāmatas cena 30.00 euro.

    Aktuāli, Aktuāli, Jaunumi, Jaunumi, Publikācijas, Publikācijas un raksti  

Turaidas muzejrezervāts