Turaidas
muzejrezervāts

Latvijas Republikas pagaidu naudai – otrajam Latvijas rublim – 30 gadi


doc00483320220531101512-RecoveredTieši pirms 30 gadiem, 1992. gada 7. maijā, uzsākot Latvijas nacionālās valūtas atjaunošanu, apgrozībā tika laists Latvijas rublis – jaut otro reizi, pirmo reizi šāda nosaukuma banknotes tika emitētas 1919. gada aprīlī.

Sabrūkot PSRS, bija radusies nepieciešamība nodrošināt Latvijas tirgu ar vietējiem naudas resursiem. Tāpēc Latvijas Republikas Augstākā padome jau 1990. g. 31. jūlijā pieņēma lēmumu “Par Latvijas Republikas naudas sistēmas izveidošanas programmu”.

Lai sekmīgi atdalītos no PSRS rubļa zonas, Latvijas nacionālajai valūtai – latam bija jānāk kā stabilai valūtai, taču to kavēja PSRS ekonomiskais mantojums ar nemitīgo rubļa inflāciju.

(Inflācija – naudas pirktspējas – reālās vērtības – krišanās, kas notiek, laižot apgrozībā lieku naudas daudzumu, kam nav preču un pakalpojumu seguma).

Tāpēc inflācijas palēnināšanas procesam sākotnēji tika emitēta Latvijas Republikas pagaidu nauda – Latvijas rublis. Kā likumīgs maksāšanas līdzeklis Latvijā tas nonāca apgrozībā paralēli bijušās PSRS Valsts bankas un Krievijas Centrālās bankas naudaszīmēm, to vērtības attiecība bija 1:1.

Pirmo Latvijas rubļu (LVR) nomināli bija 1, 5, 20, 50, 200 un 500 rubļu naudaszīmes. Septembrī un novembrī tika laistas apgrozībā arī 2 un 10 rubļu naudaszīmes. Visu šo zīmju grafiskā tēla autors bija mākslinieks Kirils Šmeļkovs, tās iespieda Rīgas Paraugtipogrāfijā uz Somijā ražota papīra ar ūdenszīmēm. Kapeikas – ne kā monētas, ne papīra nauda – netika izlaistas. Visas Latvijas rubļu banknotes rotāja stilizēti nacionālie ornamenti, tās visas bija ieturētas vienotā stilā.

Tā kā Krievijā inflācija turpinājās un tās bezvērtīgāko rubļu piedāvājums sāka augt, radot draudus naudas apgrozībai Latvijā, 1992. g. 6. jūlijā Naudas reformas komisija noteica, ka ar 20. jūliju Latvijas rublis kļūst par vienīgo likumīgo maksāšanas līdzekli Latvijā, līdz ar to Latvijas rublis sāka stabilizēties, kamēr Krievijas rubļa vērtība turpināja kristies, bet uz Latvijas rubli tas vairs neattiecās.

Bija pienācis laiks pāriet uz īsto Latvijas nacionālo valūtu – latu. Latvijas rubļus izņēma no apgrozības 1993. g. 19. oktobrī, bet arī pēc šī datuma līdz 1994. g. 1. jūlijam Latvijas Banka turpināja tos apmainīt pret latiem attiecībā 200 LVR = 1 LVL (lats).

Daudziem mājās saglabājušās šīs Latvijas rubļu naudaszīmes kā piemiņa no “trakajiem deviņdesmitajiem”. Arī TMR krājumā glabājas šīs naudas eksemplāri – ar zināmu vēsturisku un atmiņu vērtību.

Rakstā izmantota informācija no grāmatas: K. Ducmane, Ē. Vēciņš. Nauda Latvijā 1993. g. Izd. Latvijas Banka. Egils Jemeļjanovs Turaidas muzejrezervāta galvenais speciālists Raksts publicēts mēnešraksta SIGUDASAVĪZE 2022. gada jūnija numurā. 
    Publikācijas un raksti, Raksti  

Turaidas muzejrezervāts