Turaidas
muzejrezervāts

Aicinām piedalīties gadskārtu svētku – Meteņu – programmās Turaidas muzejrezervātā pirmskolas un jaunāko klašu skolēnus!


Kurmju dzīšana. Foto: Agris Tabaks

Kurmju dzīšana.
Foto: Agris Tabaks

Turaidas muzejrezervāts aicina sākumskolas klašu skolēnus un pirmsskolas izglītības iestāžu vecāko grupu audzēkņus svinēt tradicionālos gadskārtu svētkus - Meteni! Izglītojošajā programmā “Meteņi Turaidā” dalībnieki varēs izzināt senās Meteņu tradīcijas un vērot norises dabā, kas saistītas ar ziemas noslēgumu un pavasara tuvošanos. Programmas mērķis ir iepazīstināt bērnus ar latviešu gadskārtu svētku – Meteņdienas tradīcijām. Tās gaitā tiks simboliski iegriezts laika rats - laika meti tiks mesti  uz pavasara pusi, bērni varēs izzināt maskošanās tradīcijas, iejusties masku tēlu lomās, tiks spēlētas spēles, mācītas dziesmas un rotaļas, dzīti kurmji, piesaukta veiksme lieloties un satikts pats Metenis, kā arī vajadzēs meklēt Laimes pogu. Izglītojošā programma notiks brīvā dabā un bērnu uzmanība tiks pievērsta arī skaistajai Turaidas apkārtnei un daudzveidīgai dabas vērošanai. Tajā ir iekļautas senās tradīcijas, kuras adaptētas mūsdienu bērniem piemērotā veidā.
Foto: Agris Tabaks

Foto: Agris Tabaks

Metenis ir nosacīts viduspunkts starp Ziemassvētkiem un Lieldienām jeb ziemas un pavasara saulgriežiem, kas iezīmē ziemas beigas un pavasara tuvošanos. Meteņa svinēšanā ir saglabājušās senas vecā gada aizvadīšanas tradīcijas, jo senās indoeiropiešu tautas gadu miju svinēja mūsdienu februāra vidū, tāpēc Meteni var dēvēt arī par senlatviešu Jauno gadu.  Vecāki šajos svētkos bieži meta dāvanas saviem bērniem no istabas augšas, jo pastāvēja uzskats, ka Laima Meteņos no augšas dalot savas dāvanas. Daudzviet tie bija saldumi un Laimes pogas, kuras atrodot, ticēja, ka tās nesīs bagātību un veiksmi visu gadu. Šajā laikā noslēdzas ziemas maskotie gājieni no lauku sētas uz sētu. Metenis ir  pārvērtību laiks, kad  dabā mainās ziemas un pavasara noskaņas – dienas kļuvušas gaišākas, atspīd saule, bet tad pēkšņi uznāk liels sals vai putenis. Pārvērtības dabā simboliski atspoguļojas arī Meteņa tradīcijās – jokošanā, ačgārnās izdarībās, spēlēs, apģērbu valkāšanā otrādi maskojoties, tādējādi nodrošinot pareizu un kārtīgu dzīves gājumu turpmākajā gada ritumā. Viens no ticējumiem ir tāla ciemos braukšana šajā laikā  - jo tālāk Meteņdienā ciemojas, jo labāka raža gaidāma nākamajā vasarā un lielāka veiksme visu gadu. Tuvi un tāli ciemiņi tiek mīļi gaidīti uz izglītojošo programmu “Meteņdiena Turaidā”! Programmu var pieteikt sev vēlamajā laikā no 6. februāra līdz 24. februārim katru dienu laika posmā no 10.00 līdz 15.00. Tās garums – viena stunda, vairāk informācijas par programmu,  izmaksām  un pieteikšanos - zvanot pa tālr. 29384512, vai rakstot e – pastu: info@turaida-muzejs.lv.

   
    Aktuāli, Aktuāli, Jaunumi, Jaunumi, Pasākumi  

Turaidas muzejrezervāts