Turaidas
muzejrezervāts


Uzsākta Turaidas baznīcas grīdas nomaiņa


Vasaras sezonai noslēdzoties, Turaidas baznīcā no novembra sākuma līdz 16. decembrim tiks veikti grīdas remontdarbi, kuru laikā tiks nomainīta trupes bojātā grīda. Grīdas nomaiņas darbus veiks SIA WARSS+.

Turaidas baznīca ir viena no vecākajām koka baznīcām Latvijā, būvēta 1750. gadā. Dievnams atrodas Baznīckalnā, kas ir sena baznīcu celšanas vieta. Arheoloģiskā izpēte apliecina, ka šajā vietā pirms tam atradušās vismaz divas baznīcas. Laika gaitā Turaidas baznīcā nav notikušas nozīmīgas pārbūves, un cauri gadsimtiem tā stāv skaista un cēla savā vienkāršībā. No ēkas uzcelšanas laika daļēji saglabājusies baznīcas iekārta – altāris ar sētiņu, kancele, balustrāde un draudzes soli. Ēkas sienā aiz altāra iecirstais gada skaitlis «ANNO 1751», visticamāk, norāda altāra uzstādīšanas laiku. Turaidas koka baznīcas oriģinalitāti un nozīmību Latvijas sakrālajā arhitektūrā novērtējusi Latvijas Republikas pieminekļu valde, 1932. gadā piešķirot aizsargājama arhitektūras pieminekļa statusu.

Latvijas klimats koka ēkām nav labvēlīgs, tāpēc arī Turaidas baznīcā laika gaitā tiek veikti remontdarbi. Jau 1808. gadā pie baznīcas ziemeļu sienas nojauc sakristejas telpu. Jauno sakristeju uzceļ otrpus ēkai, pie dienvidu sienas, un baznīcas fasādi nokrāso okerdzeltenā krāsā. Nozīmīgus remontdarbus Turaidas baznīcā veic 20. gadsimta pirmajā pusē. Ar enerģiskā mācītāja Bertrama Federa iniciatīvu 1926. gadā, sagaidot Turaidas baznīcas 175 gadu jubileju, notiek baznīcas ēkas atjaunošanas darbi. Pēc remonta baznīca iegūst jaunu veidolu: koka dēļiem klātās ārsienas tiek apmestas ar tam laikam modernu tehnoloģiju – cementa apmetumu. No 1969. līdz 1974. gadam Turaidas baznīcā notiek arheoloģiskā un arhitektoniskā izpēte un restaurācija. Lai nākošām paaudzēm saglabātu nozīmīgo koka arhitektūras pieminekli, 2006. gadā baznīcā tiek veikta ēkas mākslinieciski arhitektoniskā izpēte. Balstoties uz izpētē iegūtajiem rezultātiem, programmas „Mantojums 2018” ietvaros 2009.-2010. gadā notiek vērienīga baznīcas restaurācija. Baznīcas atjaunošanā tiek izmantotas vēsturiskās tehnoloģijas un seno amatnieku pieredze un prasmes, piemēram, izolācijas materiālam izmatojot bērza tāsis, baznīcas fasādei krāsu gatavojot no rudzu miltu klīstera, kam pievienots sarkanā okera pigments utt. Turaidas baznīca piedzīvo pārmaiņas, vizuāli atgriežoties 260 gadus tālā pagātnē. Turaidas baznīca atkal izskatās tāda, kāda tā bija, tikko uzcelta.  Krāšņa un eleganta savā vienkāršībā, gatava turpināt dzīvi Turaidas Baznīckalnā, radot patvēruma un pārdomu vietu novada iedzīvotājiem un viesiem. Šobrīd pienācis laiks baznīcas grīdas nomaiņai, lai turpinātu izcilo arhitektūras pieminekli uzturēt drošu un kvalitatīvu arī nākotnē.

Turaidas evaņģēliski luteriskā draudze pieņēmusi lēmumu novembrī dievkalpojumus nenoturēt. Dievkalpojumi atsāksies Adventa pirmajā svētdienā, 27. novembrī, plkst.11.00 un līdz baznīcas grīdas remonta noslēgumam sadarbībā ar Turaidas muzejrezervātu tie katru svētdienu notiks Turaidas muižas pārvaldnieka jaunajā dzīvojamajā mājā.

    Aktuāli, Jaunumi  

Turaidas muzejrezervāts