Turaidas
muzejrezervāts

Šveices mājas klēts pieteikta konkursam „Latvijas Būvniecības Gada balva 2016”


Turaidas muzejrezervāts iesniedzis pieteikumu konkursam „Latvijas Būvniecības Gada balva 2016”, kura misija ir popularizēt drošas, inovatīvas, augstvērtīgas un estētiski kvalitatīvas ēkas un būves, kas tapušas Latvijas Republikas teritorijā vai ārpus tās. Pieteikums iesniegts konkursa divās nominācijās “Restaurācija” un “Koka būve”, kurās pieteikts objekts “Turaidas muzejrezervāta Šveices mājas klēts”.

Šveices mājas klēts atrodas Turaidas vēsturiskajā centrā uz rietumiem no Siguldas – Inciema ceļa un ir valsts nozīmes arhitektūras pieminekļa “Turaidas muzejrezervāts” (valsts aizsardzības Nr. 2606) daļa. Savulaik tā noslēgusi t.s. Šveices mājas kompleksa pagalma rietumu malu. No kādreizējā Šveices mājas pagalma apbūves saglabājusies t.s. tējnīcas ēka, kura šobrīd tiek izmantota Turaidas muzejrezervāta saimnieciskajām vajadzībām. Lai arī Šveices māja līdz šodienai nav saglabājusies, daļa no pagalma teritorijas nav pārveidota un šodien respektējama kā kultūrvēsturiska vērtība.

Šveices mājas klēts pēc SIA “Arhitektes Ināras Caunītes birojs” restaurācijas un atjaunošanas būvprojekta tika restaurēta, darbus veicot būvfirmai SIA “Balga”. Pēc ēkas atjaunošanas darbu pabeigšanas saimniecības ēka tiek izmantota kā atklātā krājumu telpa, saglabājot iespēju muzeja apmeklētājiem apskatīt objektu no ārpuses kā eksponātu Turaidas muižas saimnieciskās apbūves kultūrvidē.

Konkursā “Latvijas Būvniecības Gada balva 2016” iesniegti 88 pieteikumi, pārstāvot visdažādāko būvju tipoloģiju un aptverot visu Latviju, kā arī Zviedriju, Igauniju un Krieviju, kur Latvijas pilsoņi piedalījušies objektu tapšanā, informē konkursa organizatori. Konkursam pieteiktas skolas un baznīcas, poligona infrastruktūra un pirts, betona un koka tilti, lielas sabiedriskas ēkas un privātmājas, daudzdzīvokļu ēkas un infrastruktūras risinājumi, sporta halles un cietums, lidostas terminālis un bērnudārzs, koka ēkas un publiskās ārtelpas objekti, ražotnes un muzeju ēkas, pils un slimnīca. Konkursa žūrija 2017. gada 2. februārī sēdē no 88 pieteiktajiem objektiem 2. konkursa kārtai izvirzīja 39 objektus, to skaitā arī Šveices mājas klēti nominācijā “Restaurācija”.

Konkursa “Latvijas Būvniecība Gada balva 2016” žūrijā darbojas Agrita Lūse, publiciste, Mārtiņš Studers, Latvijas Būvkonstrukciju projektētāju asociācijas pārstāvis, Ģirts Vīksne, projektētājs, Ērika Lešinska, mikroklimata speciāliste, Kristaps Ceplis, biedrības “Zaļās mājas” vadītājs, Ivars Geidāns, uzņēmējs, Leonards Dubkēvičs, būvuzraugs, Jānis Lejnieks, publicists, Jānis Dripe, arhitekts, Ģirts Šķupelis, projektētājs, Roberts Vecums-Veco, Latvijas Amatniecības kameras pārstāvis, Laura Lūse, VKPAI pārstāve, Ronalds Lūsis, Rīgas Doma atjaunošanas procesa vadītājs.

Konkursa organizatori ir Gunita Jansone, Agrita Lūse, biedrība BDCC, Rīgas domes Īpašuma departaments, biedrība Zaļās mājas, Latvijas Restauratoru biedrība, Latvijas Būvkonstrukciju Projektētāju asociācija sadarbībā ar VARAM, VKPAI, EM. Ikgadējā lielākā būvniecības konkursa gala ceremonija paredzēta 2017. gada 6. martā.

    Aktuāli, Jaunumi  

Turaidas muzejrezervāts