Turaidas
muzejrezervāts

Izskanējusi Maijas diena Turaidā


Pašā pavasara plaukumā, Maijas dienā Turaidas muzejrezervātā 10. maijā pulcējās cilvēki, lai godinātu meiteni Maiju - Turaidas Rozi, atminētos leģendu un runātu par vērtībām - mīlestību, godu un pašcieņu.

"Gadu skaitļi kārtojas viens pēc otra neapturamā ritmā, vien sajūtās un smaržās iezīmējot un atgādinot par vasaru, rudeni, ziemu un ievziedu smaržu piepildīto pavasari. 17. gadsimta sākums ar kara postu un mazas meitenes Maijas dzīves sākumu un 21. gadsimta atceres brīžiem Turaidas baznīckalnā ir vienādi piepildīts ar dabas neatkārtojamo ritējumu, vietas un laika vienību.

Mūsu tautas dzīvesstāstu un atmiņu uzturēšana, notikumu aptveršana veido sapratni par vērtībām, goda prātu un mīlestību kā augstāko vērtību. Tautas dzīvestāsti, tautasdziesmas, leģendas, ko esam saņēmuši no iepriekšējām paaudzēm, un gribam nodot tālāk, veido zemes, tautas un valsts vēsturi", Maijas dienas atklāšanas uzrunā teica Turaidas muzejrezervāta direktore Anna Jurkāne.

Leģendas iedvesmoti, klātesošie aizdedza sārtas svecītes un romantiskā noskaņā klausījās aktiera un muziķa Vara Vētras liriskajās dziesmās koncertā "Mīlot". Kopīgi dziedot dziesmas, tika daudzinātas arī visas Maijas, kuras šajā dienā svinēja savu vārda dienu Turaidā.

    Aktuāli, Jaunumi, Pasākumi  

Turaidas muzejrezervāts