Turaidas
muzejrezervāts

Izstāde “Ceļā uz Latvijas valsti. Pilsonis”


Izstāde "Ceļā uz Latvijas valsti. Pilsonis"Turaidas muzejrezervātā atvērta jauna izstāde “Ceļā uz Latvijas valsti. Pilsonis”, kas ir viens no posmiem Latvijas valsts simtgadei veltītās ekspozīcijas “Klaušinieks. Saimnieks. Pilsonis” veidošanā.

Izstāde stāsta stāsts par jēdziena “pilsonis” evolūciju latviešu sabiedrībā no 20. gadsimta sākuma līdz 1920. gadam, kā arī pilsoniskās apziņas lomu Latvijas valsts izveidē un nosargāšanā.

20. gadsimta sākumā ar terminu “pilsoņu kārta” apzīmēja mantīgās aprindas, galvenokārt pilsētās. Izstādē tiek parādīts, kā no kārtas jēdziena caur dažādiem vēsturiskiem pārbaudījumiem (1905. gada revolūcija, Pirmais pasaules karš u. c.) attīstās atziņa par pilsoni kā valstiskuma neatņemamu nosacījumu, kā arī latviešu sabiedrības kopības apzināšanās un atbildības sajūta par jaunizveidoto valsti. Tiek sniegts arī neliels pārskats par trim valstiskuma alternatīvām, kādas 1917. gada beigās – 1918. gadā iezīmējās attiecībā uz Latvijas teritoriju: Baltijas valsti vasaļatkarībā no Vācijas, neatkarīgu Latvijas Republiku un lielinieku pārvaldīto Padomju Latviju.

Izstādē eksponētas fotogrāfijas, sadzīves priekšmeti, suvenīri, militāro formējumu atšķirības zīmes, ieroči, iespieddarbi, plakāti, naudas zīmes u. c. materiāli. Īpašu uzmanību piesaista Pirmā pasaules kara ierakumos atrasta alumīnija krūzīte ar Latvijas emblēmu uzlecošās saules staros, strēlnieku darināti svečturi, kā arī krūzītes-suvenīri ar Latvijas valsts simboliku. Izstādes emocionāls papildinājums ir no 1914. – 1920. gada fotogrāfijām turaidieša Agra Tabaka veidotais videostāsts ar grupas “Dzelzs vilks” dalībnieka Kaspara Tobja komponētu muzikālo pavadījumu.

Īpašas ir arī Latvijas pilsoņiem izsniegto pirmo pasu kopijas, starp tām – pase, ko Ukrainas Latviešu Centrālkomiteja izsniegusi Otīlijai-Zinai Kinstlerei 1918. gada 5. oktobrī – jau vairāk nekā mēnesi pirms Latvijas valsts oficiālās proklamēšanas. Izstādē pirmo reizi tiek eksponēts Latvijas valsts karogs, ko visus okupācijas gadus Inciema pagasta “Teiču” mājās glabājusi Krastiņu ģimene.

Edgars Ceske Turaidas muzejrezervāta galvenais speciālists
    Aktuāli, Jaunumi, Latvijai 100  

Turaidas muzejrezervāts