Turaidas
muzejrezervāts

Grāfiene fon Zolmsa vēlreiz Turaidā


Turaidas muzejrezervātam izveidojusies cieša sadarbība ar vairāku dzimtu pēcnācējiem, kuru piederīgie savu dzīvi kādreiz saistījuši ar Turaidas muižu vai pagastu. Šā gada 11. septembrī muzejā viesojās Turaidas muižas pēdējā īpašnieka Aleksandra Stēla fon Holšteina (Alexandr Staehl von Holstein, 1863 – 1945) mazmeita grāfiene Gerta fon Zolmsa (Gertha Gräfin von Solms) no Minhenes. Turaidu viņas ģimene atstāja 1939. gadā, kad mazajai meitenei bija tikai daži mēneši.

Grāfiene Zolmsa Turaidā viesojās jau otro reizi; pirmais viņas apmeklējums notika 2016. gada 4. augustā. Gerta fon Zolmsa Turaidas muzejrezervāta krājumu bagātinājusi ar sava vectēva Aleksandra Stēla fon Holšteina atmiņu fragmentiem par Stēlu fon Holšteinu dzimtas pārstāvjiem un dzīvi Turaidas muižā laikā no 1820. gadiem līdz 20. gadsimta sākumam. Šie fragmenti tika publicēti Turaidas muzejrezervāta mājaslapā 2016. gada 4. oktobrī un 2017. gada 30. jūnijā. Grāfieni pavadīja Dr. med. Valdis Folkmanis, kura ģimenē viņa apmetusies savas viesošanās laikā Latvijā.

Viesus uzņēma Turaidas muzejrezervāta direktore Anna Jurkāne, dāvinot viņiem  jaunāko Turaidas muzejrezervāta izdevumu – Inas Līnes un Daiņa Bruģa grāmatu “Turaidas muižas Šveices māja". Zināmi nopelni šīs grāmatas tapšanā ir arī grāfienei Zolmsai – tajā iekļautas grāfienes atsūtītās Aleksandra Stēla fon Holšteina sniegtās ziņas gan par viņa vectēvu, Turaidas muižas kādreizējo īpašnieku Johanu Lorencu fon Kampenhauzenu (Johann Lorenz von Campenhausen, 1781 – 1830),  pēc kura pavēles 1828. gadā tapusi minētā Šveices māja, gan arī par šīs mājas hipotētiskajiem prototipiem. Grāfiene Zolmsa un Dr. Folkmanis apskatīja izstādi “Ainavu dārgumi” muižas pārvaldnieka jaunajā dzīvojamā mājā, un Turaidas muzejrezervāta direktores vietniece zinātniskajā darbā Vija Stikāne viesus iepazīstināja ar atjaunoto Turaidas muižas klaušinieku māju, kurā top ekspozīcija “Ceļā uz Latvijas valsti. Klaušinieks. Saimnieks. Pilsonis”. Īpaši atzinīgus vārdus viņi veltīja  bagātajai ekspozīcijai atjaunotajā Turaidas pagasta magazīnas mājā  “Turaidas muzejrezervāts laikā un telpā”, kas atspoguļo muzeja attīstības gaitu 30 gadu garumā.

Tikšanās ar Turaidas muzejrezervāta direktori un darbiniekiem bija ļoti sirsnīga un savstarpēji bagātinoša. Aizbraucot viesi solīja ierasties uz ekspozīcijas “Ceļā uz Latvijas valsti. Klaušinieks. Saimnieks. Pilsonis” atklāšanu 2019. gada 4. maijā.

Edgars Ceske Turaidas muzejrezervāta galvenais speciālists
    Aktuāli, Jaunumi, Klaušinieku māja un ekspozīcija  

Turaidas muzejrezervāts