Turaidas
muzejrezervāts

Muzeju nakts 2014 Turaidas muzejrezervātā


17. maijā Turaidas muzejrezervātā, Rīgas un daudzos Latvijas muzejos jau desmito reizi tūkstošiem apmeklētāju pulcināja akcija „Muzeju nakts”. Turaidas muzejrezervātā šogad akcijas „Muzeju nakts” ietvaros viesojās rekordliels apmeklētāju skaits - ap 15 300 apmeklētāji. Kopējais „Muzeju nakts” apmeklējumu skaits Latvijā, salīdzinot ar 2013. gadu, 2014. gadā palielinājies par 9 tūkstošiem, sasniedzot 228 242 reģistrētos apmeklējumus. Apmeklētība galvenokārt pieaugusi Latvijas novados, savukārt Rīgas muzejos apmeklētāju šogad bijis mazāk par gandrīz 9 tūkstošiem. Ievērojamākais apmeklētības kāpums bijis Rīgas apkārtnes muzejos (gandrīz 10 tūkstoši apmeklējumu vairāk nekā 2013. gadā). Patīkami, ka vispopulārākais Pierīgā un Vidzemē ir bijis tieši Turaidas muzejrezervāts.

Šā gada „Muzeju nakts” pasākumu tematika bija veltīta sarkanajai krāsai un dzintaram. Turaidas muzejrezervāta programma „Ne tikai sarkans dzintars vien – sarkanie dārgumi Turaidā” aicināja iepazīt Turaidas vēsturiskā centra kultūras mantojuma bagātības, kas atklāj sarkanās krāsas plašo daudzveidību gan materiālajā, gan nemateriālajā, gan dabas mantojumā. Siltajā un pavasara smaržu piesātinātajā vakarā ikviens interesents varēja iepazīt vēl nezināmus vēstures stāstus muzejrezervāta ekspozīcijās, kā arī tikties ar muzejrezervāta speciālistiem un pētniekiem. LU Latvijas vēstures institūta direktors Guntis Zemītis un Turaidas muzejrezervāta direktore Anna Jurkāne aizraujošā stāstā izstāstīja Turaidas pils 800 gadu vēstures līkločus, pētniece Anete Karlsone pulcēja rokdarbnieces, atklājot sarkanās krāsas nianses un nozīmi lībiešu arheoloģiskajos tērpos un latviešu etnogrāfiskajos tautas tērpos. Muzejrezervāta speciālisti veda neparastās ekskursijās, atklājot Turaidas sarkanā mūra pils vēstures nezināmākās lappuses un arī mazākajiem muzejrezervāta apmeklētājiem piedāvājot iespēju iepazīt pili, pašiem piedaloties ķieģeļu veidošanas, pils korpusu zīmēšanas, atklātņu gatavošanas darbnīcās, kas vakara gaišākajās stundās raisīja milzīgu interesi un līdzdarbošanās prieku.

Jau otro gadu pēc kārtas akcijā „Muzeju nakts” aktīvi piedalījās arī Turaidas muzejrezervāta Atbalsta biedrība. Biedrībā ir dažādu nozaru pārstāvji, kuru vaļasprieks ir radoši paust redzēto pasaulē un sev apkārt. Šogad apmeklētājiem bija iespēja apskatīt fotogrāfiju un gleznu izstādi „Ieraugi sarkano!”

Visvairāk apmeklētāju pulcējās tieši vakara tumšākajās stundās, kad izgaismotajā pils pagalmā ikviena sirdi atvēra koncerts „Mīlestības dziesmas”, kurā romantiski, aizkustinoši un skaisti mīlestības daudzšķautņainās izpausmes kopā ar mūziķiem izdziedāja Siguldas novada Kultūras centra jauniešu koris „Atvars” un Alūksnes Tautas nama skolotāju koris „Atzele”. Īpašo koncertu sagatavoja un meistarīgi vadīja diriģents Jānis Baltiņš. Vakara izskaņā, atgādinot par Turaidas pils 800 gadi, viduslaiku noskaņās ievadīja mūzikas grupa „Gaurata Gaura”.

Akcijā piedalījās 141 muzejs, kā arī Latvijas Republikas Saeima, Ministru kabinets, Valsts prezidenta kanceleja, Rīgas dome, kultūras nami, bibliotēkas, koncertzāles un citas ar kultūrvēsturisko mantojumu saistītas institūcijas. „Muzeju nakts” ir starptautisks Eiropas mēroga pasākums, kas vienā un tajā pašā laikā notiek gandrīz visu Eiropas valstu muzejos. „Muzeju nakts” iniciatore ir Francijas Kultūras un komunikāciju ministrija. Akciju „Muzeju nakts” Latvijā organizē Kultūras ministrija sadarbībā ar Starptautiskās Muzeju padomes (ICOM) Latvijas Nacionālo komiteju.

Turaidas muzejrezervāts izsaka pateicību visiem sadarbības partneriem, kas piedalījās Turaidā akcijā „Muzeju nakts 2014”.

 , ,        Aktuāli, Jaunumi, Pasākumi  

Turaidas muzejrezervāts