Turaidas
muzejrezervāts


Latvijas Nacionālās bibliotēkas – albuma “Terra Mariana. 1186-1888” faksimilizdevuma dāvinājums Turaidas muzejrezervātam


Albums "Terra Mariana"

Albums "Terra Mariana.1186-1888"

Turaidas muzejrezervāta bibliotēkā nonācis dāvinājums no Latvijas Nacionālās bibliotēkās – albuma “Terra Mariana. 1186 - 1888” samazinātais faksimilizdevums un šī albuma zinātniskie komentāri.  Albuma oriģināls ir unikāls, jo tā vienīgais eksemplārs glabājas Vatikānā Apustuliskajā bibliotēkā – tas pirms 126 gadiem tika dāvināts Romas pāvestam Leonam XIII (1878-1903).

Albuma faksimilizdevums ļauj iepazīties ar 19.gadsimta beigu vēstures pētniecības, heraldikas un Rīgas amatniecības sasniegumiem, izvērtēt izdevuma autoru un mūsdienu pētnieku sniegtās atziņas par Latvijas vēsturi. Grāmatas centrā ir viduslaiku kultūras mantojums – pilis,  pilsdrupas, dižciltīgo dzimtu ģerboņi un zīmogi,  viduslaiku hronikā attēlotās vēstures ainas par kristīgās ticības ienākšanu un  vērtībām Livonijā. Te, protams neiztikt arī bez stāsta par Gaujas lībiešiem, viņu kristīšanu un likteņzirgu, par Turaidas mūra pili un romantiskajām  pilsdrupām 19.gadsimtā.

Pateicamies Latvijas Nacionālajai bibliotēkai un tās direktoram Andrim Vilkam par šīs grāmatas dāvinājumu!

    Aktuāli, Jaunumi  

Turaidas muzejrezervāts