Turaidas
muzejrezervāts

Jaunas izglītojošās programmas Turaidas muzejrezervātā


Jaunais mācību gads sākas ar divu jaunu izglītojošo programmu piedāvājumu Turaidas muzejrezervātā - “Kas ir klaušinieks?” un “Latviešu valoda – manas valsts valoda!” Programmas izveidotas jaunās ekspozīcijas “Ceļā uz Latvijas valsti. Klaušinieks. Saimnieks. Pilsonis” tēmu iepazīšanai. Ekspozīcijas pamatā ir vēstījums par latviešu zemnieka ceļu no dzimtbūšanas atcelšanas līdz savas valsts dibināšanai 1918. gadā. Deviņpadsmitais gadsimts ir lielu pārmaiņu un iespēju laiks, kad tiek nostiprināta nacionālā pašapziņa, attīstīta latviešu valoda, kad notiek straujas pārmaiņas izglītības sistēmā, kad veidojas un izaug vietējās pašpārvaldes, kad nobriest doma par neatkarīgas, nacionālas valsts izveidi. Jaunās muzeja izglītojošās programmas ir veidotas, lai veicinātu bērnu un jauniešu izpratni par šiem nozīmīgajiem procesiem, attīstītu prasmi novērtēt šodien esošās pašsaprotamās lietas, kā iespēju dzīvot demokrātiskā valstī, runāt latviešu valodā, būt piederīgam savai nācijai.

Izglītojošā programma “Kas ir klaušinieks?” ir paredzēta 1. – 4. klašu skolēniem.  Tā veidota atbilstoši skolēnu vecuma spējām uztvert un apgūt informāciju un ietver gan radošus uzdevumus, gan stāstījumu un individuālu darbošanos, lai skolēni vienas nodarbības laikā maksimāli spētu iegūt daudzveidīgas zināšanas. Lai veicinātu skolēnu izpratni par zemnieku dzīvi klaušu laikos 19. gadsimta I pusē, tiek izmantotas dažādas metodes, tai skaitā, leļļu teātris, praktiska darbošanās - darba rīka - grābekļa - izgatavošana, skaitāmpanti un citas, kas aktivizē dažādas maņas. Izglītojošā programma “Kas ir klaušinieks?” labi papildina sākumskolas mācību programmu, kā arī veicina izpratni par to, ka muzejs ir interesanta vieta, kur vērts atgriezties atkal.

Izglītojošā programma “Latviešu valoda – manas valsts valoda” ir paredzēta 4. – 9. klasēm un atbilstoši pielāgota 4. – 6. klasēm un 7. – 9. klasēm. Tā veidota, lai veicinātu skolēnu interesi par latviešu valodu un rosinātu izpratni par latviešu valodas nozīmi valsts un kultūras pastāvēšanā, nacionālas valsts izveides procesos, nācijas izveidē un pastāvēšanā, izmantojot ekspozīciju “Ceļā uz Latvijas valsti. Klaušinieks. Saimnieks. Pilsonis.” Programmas laikā jaunieši pētīs ekspozīcijā redzamo Indoeiropiešu valodu koku, izlasīs dzejoli, kas bijis uzrakstīts vecajā drukā uz Turaidas Šveices mājas 1828. gadā, uzzinās, cik nozīmīgs var būt vienas personas devums visai nācijai, iepazīstot Ati Kronvaldu, noskaidros, vai spēj atpazīt labi zināmus priekšmetus pēc to senāk lietotajiem nosaukumiem, un vingrināsies domas asumā, veidojot mīmes par ekspozīcijā izmantotajiem attēliem.

Izglītojošo programmu izveidē piedalījās arī Siguldas novada skolotājas Marita Breidaka, Inese Berga un Iveta Celmiņa, kuras veica gan programmu analīzi un sagatavoja ieteikumus programmu pilnveidošanai atbilstoši kompetenču izglītībai, gan kopā ar skolēniem piedalījās pilotprojekta nodarbībās un kopējās pārrunās pēc tām.

Abas izglītojošās programmas ir saņēmušas Valsts kultūrkapitāla fonda finansiālu atbalstu mērķprogrammas ““Latvijas skolas somas” satura radīšana muzejos” ietvaros, kas ir devis iespēju izgatavot atbilstošus rekvizītus programmu kvalitatīvai realizēšanai.

Aicinām piedalīties Turaidas muzejrezervāta daudzveidīgajās izglītojošajās programmās: Kas ir klaušinieks? Latviešu valoda – manas valsts valoda! Ko teiks līvu likteņzirgs? No kā būvēta Turaidas pils? Ciemos pie Turaidas fogta. Uzvārdu došana Vidzemē. Ienāc tautasdziesmu pasaulē! Orientēšanās spēle “Tūkstošgades stāsts”. Kontakttālruņi informācijai - 67971402, 29384512 vai e-pats saziņai – turaida.muzejs@apollo.lv Gunta Zaķīte Izglītojošā darba un komunikācijas nodaļas vadītāja
    Aktuāli, Jaunumi  

Turaidas muzejrezervāts