Turaidas
muzejrezervāts

Arheologu svētki Turaidā. Programma


Turaidas pils pagalma bruģa attīrīšana XII laukumā. 1990. gads. Foto Alberts Linarts

Turaidas pils pagalma bruģa attīrīšana XII laukumā. 1990. gads. Foto Alberts Linarts

Turaidas muzejrezervāts aicina piedalīties Arheologu svētkos 2023. gada 26. augustā. 

Turaida ir viena no arheoloģiski visvairāk pētītajām viduslaiku pilīm Latvijā. 25 gadu garumā no 1976. līdz 2000. gadam notika Turaidas pils arheoloģiskā ekspedīcija, kurā piedalījās 1802 ekspedīciju dalībnieki – tehnisko darbu vadītāji, zīmētāji, darbinieki. Katram no viņiem ir savs nopelns mūsu novada mantojuma apzināšanā un saglabāšanā.

Šogad ekspedīcijas vadītājam, arheologam Jānim Graudonim ir 110. dzimšanas diena un pils restaurācijas projekta autoram,  arhitektam Gunāram Jansonam 95. dzimšanas diena.

Arheologu svētkos gaidīsim ikvienu, kas piedalījās Jāņa Graudoņa vadītajā Turaidas pils arheoloģiskajā izpētē. Tā būs reize, kad kopā sanākot varēs atcerēties un godināt gan ekspedīcijas vadītāju, gan satikti bijušos ekspedīcijas dalībniekus, kā arī apskatīt pili un no laika distances novērtēt savu veikumu.

PROGRAMMA Svētku dienas sākums. Plkst. 11.00 Vikmestes pilskalnā. Iepazīšanās ar šīs vasaras pilskalna arheoloģiskās izpētes rezultātiem. Kopā ar muzejrezervāta arheologiem Vikmestes pilskalna arheoloģiskajā izpētē piedalās arī Siguldas novada jaunieši, no kuriem liela daļa ir muzejrezervāta īstenotā projekta Jauno arheologu skola dalībnieki.

Svētku turpinājums Turaidas muzejrezervātā. Plkst. 13.30 - 15.20  konferencePersonība un kultūras mantojums”  Turaidas pils Ziemeļu tornī. Konference veltīta Turaidas pils arheologam Jānim Graudonim, arhitektam Gunāram Jansonam un Turaidas lībiešu valdniekam Kaupo, kura ceļojumam uz Romu aprit 820 gadi. Konferenci atklās Vija Stikāne, Turaidas muzejrezervāta direktore p.i. un Līga Dimante, LR Kultūras ministrijas Arhīvu, bibliotēku un muzeju nodaļas vadītāja. Ar ziņojumiem uzstāsies:
  • Anna Jurkāne,  "Pa spīti visam"
  • Guntis Zemītis, Jāņa Graudoņa arhīvs Turaidas muzejrezervātā, kā  liecība par viņa personību
  • Ieva Ose, Turaidas pils atjaunošanas arhitektam Gunāram Jansonam - 95
  • Eduards Plankājs, Suņu līdzapbedījumi Gaujas lībiešu kapulaukos
  • Alise Gunnarssone, Gaujas lībiešu diētas analīze

Plkst. 16.00  kataloga “Turaidas pilī atrastie 13.–18. gadsimta apģērba piederumi” atklāšana. Šas ir jau sestais mākslas vēsturnieces, dr.hist. Ievas Oses sastādītais Turaidas muzejrezervāta tematisko katalogu sērijas izdevums, kas iepazīstina ar muzeja krājumā glabātajiem arheoloģiskajiem atradumiem.

Plkst. 16.30  izstādes “Turaidas pils arheoloģiskās ekspedīcijas dalībnieku albums. 1976 – 2000” atklāšana. Izstāde iepazīstinās ar arheoloģiskajiem izrakumiem, to norisi, dalībniekiem, darbu un sadzīvi. Tā veidota kā atmiņu albums, kuru pārlapojot var doties pagātnes ceļojumā, lai pakavētos atmiņās, un no laika distances palūkotos uz paveikto un to, kas rezultāta ir tapis.

pils dienas afisha_3 copyPlkst. 13.00 – 17.00 radošās darbnīcas “Aizraujošā arheoloģija” Turaidas pils pagalmā. Svētku laikam sagatavota īpaša programma arī bērniem, kurā paredzētas gan radošās darbnīcas, gan paraugdemonstrējumi. Ieplānotās aktivitātes spēs aizraut ne tikai bērnus, bet arī pieaugušos. Deviņas interaktīvi izzinošās darbnīcas veidotas iedvesmojoties no Turaidas pils arheoloģiskajos izrakumos atrastajām senlietām. Pasākuma viesi tiks aicināt līdzdarboties sekojošās darbnīcās:

  • Senās galda spēles
  • Mans māla putniņš
  • Pēdas māla ķieģeļos
  • Pils lielā naudas lāde
  • Būvē savu pili!
  • Arheoloģijai pa pēdām
  • Saules pulksteņi Turaidas pilī
  • Kā senāk ieguva uguni?
  • Graudberzis – no grauda par miltu
Īpaša spēļu un rotaļu vieta būs sagatavota arī pašiem mazākajiem.

Plkst. 17.00 vīru kopas “Vilki” koncerts Turaidas pils pagalmā.

27. augustā plkst. 12.00 – Jāņa Graudoņa 110. dzimšanai veltīts piemiņas brīdis Meža kapos (Rīgā).

Svētkus līdzfinansē Siguldas novada pašvaldība un atbalsta Latvijas Arheologu biedrība.

Ar Siguldas novada ID karti ieeja pasākuma dienā Turaidas muzejrezervātā ar 50 %.

Uz tikšanos Turaidā!
    Aktuāli, Aktuāli, Arheoloģisko ekspedīciju dalībnieku albums, Jaunumi, Jaunumi, Pasākumi  

Turaidas muzejrezervāts