Turaidas
muzejrezervāts

Turaidas muzejrezervāts piedalās Lībiešu dienā Latvijas Nacionālajā bibliotēkā


16. decembrī plkst. 12.00–17.00 Latvijas Nacionālajā bibliotēkā notiks Lībiešu mantojuma gada noslēguma pasākums – Lībiešu diena, kas šogad norisināsies sadarbībā ar Latvijas Universitātes Lībiešu institūtu un veltīts lībiešiem. Pasākumā satiksies lībiešu mantojuma popularizētāji un glabātāji - Kurzemes lībieši (Ventspils un Talsu novads), Vidzemes lībiskā kultūrtelpa (Limbažu un Siguldas novads), Daugavas lībieši (Aizkraukles novads).

Arī Turaidas muzejrezervāts būs kopā ar visiem, lai stāstītu par Gaujas lībiešu mantojumu, par paveikto izpētē un citām aktivitātēm. Jau vairākus gadu desmitus viena no Turaidas muzejrezervāta galvenajām pētnieciskajām tēmām ir “Gaujas lībieši Latvijas kultūrvēsturē”. Šo gadu gaitā ir notikušas konferences, izdotas vairākas grāmatas, izveidotas ekspozīcijas ēkās un brīvdabā, organizēti pasākumi un sagatavotas izglītojošās programmas. Turaidas muzejrezervāta pārstāvji būs ieradušies ar saviem stāstiem par Gaujas lībiešiem, izstādi “Turaida Indriķa hronikā”, grāmatām, kuras varēs arī iegādāties.

Lībiešu dienā būs iespējams gan klausīties lībiešu valodas skanējumu dažādu muzikālo kolektīvu izpildījumā, piedalīties jaunāko grāmatu un ieceru prezentācijās, iegādāties lībiešu mantojumā balstītas Ziemassvētku dāvanas – no rotām un adījumiem līdz grāmatām un suvenīriem, kā arī nobaudīt kādu lībiešu uzkodu. Arī ilggadējie Turaidas muzejrezervāta sadarbības partneri “Baltu Rotas” būs sastopami Lībiešu dienā ar rotām, kas darinātas, iedvesmojoties lībiešu mantojumā un guvušas neviltotu atzinību Latvijā un tālu ārpus tās.

Ar detalizētāku informāciju par Lībiešu dienu Latvijas Nacionālajā bibliotēkā var iepazīties Facebook pasākumā - https://fb.me/e/1ka6Pta3A

LU Lībiešu institūts sadarbībā ar UNESCO Latvijas Nacionālo komisiju un Latvijas Nacionālo kultūras centru 2023. gadu ir pasludinājis par Lībiešu mantojuma gadu. Tā nolūks ir pievērst uzmanību Latvijas lībiskajām saknēm. Gads noris kā atsevišķu pasākumu un iniciatīvu kopums, kuru apzināšanu un apvienošanu kopīgā ciklā veic LU Lībiešu institūts.

    Aktuāli, Aktuāli, Aktuāli, Aktuāli, Aktuāli, Jaunumi, Lībiešu gads, Pasākumi  

Turaidas muzejrezervāts