Turaidas
muzejrezervāts


Turaidas muzejrezervātā sekmīgi noritējusi gadskārtējā Informācijas diena


Sestdien, 12. aprīlī Turaidas muzejrezervātā notika gadskārtējā Informācijas diena. 
Informācijas dienas rīkošana aprīlī Turaidā kļuvusi par tradīciju, jo, gatavojoties vasaras sezonai, ik gadu muzejs ikvienam piedāvā iespēju gūt informāciju, kas iegūta, turpinot pētniecības darbu par Turaidas vēsturisko centru un tajā esošajām ēkām – pieminekļiem.
Uzsākot Informācijas dienu, muzejrezervāta direktore Anna Jurkāne savā uzrunā iepazīstināja ar aktualitātēm un izteica sirsnīgu pateicību visiem klātesošajiem par veiksmīgo sadarbību ārzemju un Latvijas tūristu kvalitatīvā apkalpošanā, tos iepazīstinot ar kultūras mantojumu Turaidā. Uzrunas gaitā A. Jurkāne iepazīstināja ar Turaidas muzejrezervāta darbības nākotnes skatījumu un mērķtiecīgā darba vīziju turpāmkajiem desmit gadiem.
Vairāki ziņojumi bija saistīti ar muzejrezervāta tuvākas un tālākas nākotnes darbības mērķiem. Sagaidot Latvijas valsts simtgadi, Turaidas muzejrezervāts gatavojas atklāt jaunu ekspozīciju „Klaušinieks. Zemnieks. Pilsonis.” Tēmas ietvaros Vidzemes augstskolas asociētā profesore Vija Daukšte nolasīja ziņojumu „Baltijas autonomija un modernizācijas procesi Baltijas guberņās 19. gs.” Par labības uzkrājumu veidošanu 19. gadsimtā un magazīnu ēku būvniecību stāstīja vēsturnieks Uģis Niedre.
Klātesošie tika iepazīstināti ar topošajiem iespieddarbiem – dokumentu krājumu „Turaida 13.-16. gadsimta dokumentos” un ceļvedi „Turaidas mūra pils 800 gadi”, kuri tiks izdoti šī gada laikā, atzīmējot Turaidas mūra pils astoņsimtgadi, kā arī jauno digitālo programmu „Gaujas lībieši Latvijas kultūrvēsturē”, kura no 6. jūnija būs apskatāma ekspozīcijā „Gaujas lībieši Latvijas kultūrvēsturē”. Informācijas dienas dalībnieki arī tika informēti par muzejrezervāta aktualitātēm – gada nozīmīgākajiem pasākumiem un Latvijas grāmatizdevēju konkursā „Zelta ābele 2013” par gada notikumu nominēto grāmatu „Rīgas – karaliskās pilsētas Vidzemē – godātās rātes atjaunotais svētku un tērpu nolikums. Rīgā 1593. gadā iespiedis Nikolauss Mollīns” faksimilizdevums un iepazina izstādi „Jaunais un citādais laiks”.
Plašu ziņojumu par paveikto un iecerēm Gaujas nacionālā parka klastera jaunā tūrisma zīmola „Enter Gauja” darbībā sniedza Gaujas NP tūrisma biedrības valdes priekšsēdētājs Ričards Fomrāts. Ziņojumu daļas  noslēgumā Vidzemes augstskolas lektors Andris Klepers klātesošajiem demonstrēja dažas atziņas par gida darba aspektiem, kuras apkopotas un izklāstītas jaunizdotajā grāmatā „Tūristu gids. Vietas pieredzējuma radīšana”.
Dienas noslēgumā pasākuma dalībnieki devās uz Turaidas mūra pili un iepazinās ar akciju „Iepazīsti Turaidas pils 800 gadu vēsturi un notikumus caur pils priekšmetu stāstiem!”, izmēģināja šaušanu ar loku, iepazinās ar Apmeklētāju centrā izvietotās kafejnīcas „Mr. Biskvīts” piedāvājumu, nogaršoja Turaidā tecinātas bērzu sulas un uzzināja senlaiku receptes bērzu sulu ieraudzēšanai. Visiem interesentiem bija iespēja kopā ar muzejrezervāta speciālistiem iepazīt arī ekspozīcijas Turaidas muižas pārvaldnieka vecajā dzīvojamajā mājā. 
Paldies SIA „Siguldas minerālūdens” par dāvanu katram Informācijas dienas dalībniekam – ikviens kopā ar izdales materiālu mapi saņēma arī dabīgā negāzētā minerālūdens „Turaida” pudelīti.
 ,        Aktuāli, Jaunumi  

Turaidas muzejrezervāts