Turaidas
muzejrezervāts

Baltijas jūras reģiona piļu un muzeju asociācijas '23. Ģenerālā asambleja Turaidā

Noslēgusies Baltijas jūras reģiona piļu un muzeju asociācijas Ģenerālā asambleja


Turaidas muzejrezervātā no 28. līdz 30.augustam notika Baltijas jūras reģiona piļu un muzeju asociācijas 23. gadskārtējā Ģenerālā asambleja, kas apvieno 48 pilis un muzejus. Šī gada sanāksmi aizēnoja skumjš notikums, jo asociācijas prezidente Anne Parika no Turku, Somijā, tikai dažas dienas pirms tikšanās bija aizgājusi mūžībā. Atklājot Ģenerālo asambleju, Bengts Kilsbegs, asociācijas ģenerālsekretārs, atzīmēja Annes Parikas fantastisko gribasspēku, cīnoties ar vēzi jau desmit gadu garumā, prasmi veiksmīgi vadīt asociācijas darbību un kopējos projektus. Asociācijas asamblejas darba gaitā tika nolemts, ka līdz nākamajām asociācijas prezidenta vēlēšanām, kas notiks 2014. gadā, prezidenta amatu pildīs B. Kilsbergs no Zviedrijas. Kā galvenais šī gada Ģenerālās asamblejas jautājums tika izvirzīts asociācijas darbības nākotnes redzējums un jaunu, aktīvu dalībnieku iesaistīšana, kā arī mājas lapas www.visitcastles.eu pilnveidošana. Atskatā par paveikto tika uzteikta grāmatas „Castles around the Baltic Sea” izdošana, vairāku piļu kopdarbība vienā no Agora 2 projektiem un atsevišķu asociācijas pārstāvju, kā ekspertu, darbība dažādās aktivitātēs.

Ģenerālās asamblejas atklāšanā piedalījās Latvijas Zinātņu akadēmijas prezidents Ojārs Spārītis, Turaidas muzejrezervāta direktore Anna Jurkāne iepazīstināja ar muzejrezervāta darbības principiem, mērķiem un attīstību un par starptautisko sadarbību viduslaiku vēstures pētniecības jautājumos pieredzē dalījās Cēsu vēstures un mākslas muzeja galvenais speciālists Gundars Kalniņš.

Dibinot Baltijas jūras reģiona piļu un muzeju asociāciju, tika izvirzīta ideja, ka šāda veida asociācija var kalpot par labu sadarbības platformu līdzīgu piļu muzeju darbinieku pieredzes apmaiņai, jaunu ideju realizēšanai un darbībai kopējos projektos, tādēļ viena no iniciatīvām ir katru gadu sanāksmes organizēt citā pilī. Šogad Ģenerālās asamblejas norise tika saskaņota ar Turaidas muzejrezervāta organizēto starptautisko konferenci „Pils. Arheoloģija. Muzejs. Arheologam Jānim Graudonim –100”, tā sniedzot iespēju ārvalstu viesiem iepazīt Latvijas un Turaidas muzejrezervāta pieredzi, organizējot viduslaiku piļu arheoloģisko izpēti. Darba gaitā viesi apmeklēja arī Turaidas muzejrezervāta krātuvi un iepazinās ar krājuma glabāšanu un uzturēšanu. Apmeklējot Turaidas mūra pili, viesi ar interesi iedziļinājās pils ekspozīcijās, informācijas pasniegšanas veidos un ar fotoaparātu palīdzību iemūžināja tos piemērus no redzētā, kuri kalpotu par labu ideju avotu ekspozīciju veidošanai savos pārstāvētajos muzejos.

Noslēdzot darba vizīti Latvijā, Ģenerālās asamblejas dalībnieki devās iepazīt Āraišu arheoloģisko muzejpaku, Cēsu vēstures un mākslas muzeju un viduslaiku pili, kur tikās ar kolēģiem.  Patīkamu noslēgumu trīs dienu darbam radīja iepazīšanās un dalība Cēsu pils programmā „Pieņemšana pie Livonijas ordeņa mestra Voltera von Pletenberga”.

Apkopojot Latvijā un Turaidā pavadītās dienas, asociācijas dalībnieki ļoti atzinīgi novērtēja Turaidas muzejrezervāta sagatavoto programmu, kas sekmēja Ģenerālās asamblejas efektīvu darbību un pilnvērtīgās dienas, kuru laikā tika gūti jauni iespaidi.

Turaidas muzejrezervāts izsaka pateicību Siguldas novada domei par atbalstu Ģenerālās asamblejas organizēšanā, pateicība par sekmīgo sadarbību Cēsu vēstures un mākslas muzejam, Āraišu arheoloģiskajam muzejparkam, viesnīcai „Sigulda”, kafejnīcai „Mr. Biskvīts”, Spa viesnīcai „Ezeri” un kafejnīcai „2Locals”.

    Aktuāli, Jaunumi  

Turaidas muzejrezervāts