Turaidas
muzejrezervāts


Vēl apskatāma izstāde “Sāmu amatniecība un dizains”


Lai pagatavotu vienu zābaku pāri, nepieciešamas 4 ziemeļbriežu kāju ādas

Lai pagatavotu vienu zābaku pāri, nepieciešamas 4 ziemeļbriežu kāju ādas

Turaidas muzejrezervātā vēl divas nedēļas līdz 30. augustam skatāma izstāde “Sāmu amatniecība un dizains”. Sāmu tauta pieder somugru valodu saimei tāpat kā Gaujas lībieši, kas kādreiz dzīvoja Turaidas un Siguldas apkārtnē Gaujas krastos. Mūsu dienās aptuveni 70 000 sāmi dzīvo četrās valstīs – Krievijā, Somijā, Norvēģijā un Zviedrijā. Sāmu tautai svarīgi ir saglabāt un nodot pēcnācējiem savu kultūras mantojumu. Izstādē “Sāmu amatniecība un dizains” izstādīti mūsdienu sāmu amatnieku darbi, kas atspoguļo vistiešāko saistību ar tradicionālo amatniecību.

Ieskatu sāmu tautas mentalitātē palīdz iegūt izstādei sagatavotie teksti, kas uzrakstīti balstoties sāmu tautas tradīcijās un domāšanas veidā.

Te ieskats dažos no tiem, kas saistīti ar tradicionālo saimniecības nozari – ziemeļbriežu audzēšanu:

“Ziemeļbriedis – mūsu dzīve

Ziemeļbriedis ir labākais, kas mums ir, saka vectēvs. Ziemeļbriedis nodrošina mūs ar pārtiku un apģērbu

Jau kopš 16. gadsimta ziemeļbriežu audzēšana ir sāmu saimniecības pamatnozare. Ziemeļbrieži ir arī sāmu kultūras nesēji. Ziemeļbrieži un cilvēki ir savstarpēji saistīti. Lai gan tikai viena piektdaļa Zviedrijas sāmu audzē ziemeļbriežus, tomēr arī daudzi citi sāmi ir saistīti ar šo nozari. Iespējams, ka ar ziemeļbriežu audzēšanu nodarbojas viņu radinieki, vai arī tos vieno kādas citas saites, kādēļ viņi piedalās tādos nozīmīgos sāmu sabiedrības notikumos, kā teļu marķēšana vai rudens kaušana.

Ziemeļbriedis ir labākais, kas mums ir...
Ziemeļbriedis ir labākais, kas mums ir...

Kad es saku, ka būšu briežkopis, vectēvs vienlaikus izskatās gan priecīgs, gan skumjš. Iespējams, drīz briežiem vairs nebūs ko ēst. Lielie milži ieņem mūsu zemi, viņš saka.

Senās ganības ar katru gadu sarūk. Daudzas citas intereses piesavinās teritorijas, kas tradicionāli tikušas izmantotas ziemeļbriežu ganībām. Izplešas ūdenskrātuve, raktuves un mežu izcirtumi. Lai stāvētu pretī šiem draudiem, mums jāturas kopā. Kopā esam stiprāki nekā pa vienam. Pēc daudzu gadu pūliņiem, 1993. gadā mēs Zviedrijā izveidojām paši savu Sāmu parlamentu. Tas ir politisks orgāns, kas rūpējas par sāmu jautājumiem. Tomēr ir nepieciešams ieguldīt daudz darba, lai uzlabotu zināšanas un izpratni par mūsu situāciju.”

Izstāde “Sāmu amatniecība un dizains” Turaidas muzejrezervāta apmeklētājiem pieejama katru dienu no plkst. 10:00 līdz 18:00.

    Aktuāli, Jaunumi  

Turaidas muzejrezervāts