Turaidas
muzejrezervāts

Latvijas ainavu dārgumu krātuvē iekļauta Gaujas senlejas ainava


Turpinot uzsākto darbu, izveidot Latvijas ainavu dārgumu krātuvi, no 243 pieteiktajām ainavām ekspertu padome ir pieņēmusi lēmumu elektroniskajā Latvijas ainavu dārgumu krātuvē iekļaut 50 ainavas, kas pārstāv visus reģionus – Vidzemi, Kurzemi, Latgali, Zemgali un Rīgas reģionu. Katrā reģionā kā nozīmīgas izceltas desmit ainavas. Rīgas reģionā kā viena no dārgumu krātuvē iekļautajām ainavām ir atzīmēta Gaujas senieleja, par kuru krātuves aprakstā teikts: “ Gaujas senleja ir Baltijas dziļākā ielejveida forma, viens no krāšņākajiem, varenākajiem un iespaidīgākajiem Latvijas dabas ģeoloģiskajiem veidojumiem. Gaujas senlejas ainavas izteiksmīgumu var novērtēt gan Siguldā un Turaidā, gan Krimuldā. Turaidas mūra pils ar apkārtni, Gleznotāju kalns, Ķeizarkrēsls un Dainu kalns ir tikai daļa no ainavas elementiem augstvērtīgajā kultūras un dabas mantojuma ainavā, kas veidota un kopta, cienot dabas un kultūras vērtības.”

Turpmākajos mēnešos par šīm 50 ainavām elektroniskajā Latvijas ainavu dārgumu krātuvē tiks apkopota informācija, lai atspoguļotu ainavas mainību vairāku desmitu gadu griezumā gan fotogrāfiju, gan atmiņu stāstu veidā. Darba grupa aicina ikvienu no 2017. gada 10. novembra līdz 2018.gada 14. februārim tīmekļa vietnē www.ainavudargumi.lv iesniegt savu atmiņu stāstu, fotoattēlus un vēlējumus nākotnei par krātuvē iekļautajām ainavām, izvēloties ainavas no saraksta vai kartes. Nav būtiski, vai fotogrāfija uzņemta pirms 100 gadiem vai pagājušajā gadā – ikviena liecība ir svarīga, lai nodrošinātu uzskatāmu informāciju. Aktivitātes organizatori īpaši uzsver fotogrāfiju izcelsmi – tām noteikti jānāk no personīgajiem arhīviem, pārfotografētas publikācijas vai internetā atrastie attēli nederēs.

Kopā ar fotogrāfijām, iedzīvotāji aicināti dalīties arī savos atmiņu stāstos par vēsturiskajiem notikumiem un personām, kas saistītas ar šīm ainavām, atminēties piedzīvojumus un notikumus – gan vēsturiski, gan personiski nozīmīgus. Īpaši tiks novērtēti ieteikumi, kā konkrētās ainavas saglabāt  un attīstīt nākotnē, nodrošinot to esamību un vērtību arī turpmāk.

Kā jau rakstījām iepriekš, Turaidas muzejrezervāta Atbalsta biedrība atsaukusies Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijas aicinājumam, kas realizēts sadarbībā ar LR Kultūras ministriju un Latvijas Nacionālo bibliotēku, veidot elektronisku Latvijas ainavu dārgumu krātuvi “Latvijas ainavu dārgumi vakar, šodien, rīt”, pieteica sarakstam ainavu “Turaidas vēsturiskais centrs Gaujas senielejas krastā”.

Plašāka informācija par Latvijas ainavu dārgumu krātuvi atrodama vietnē www.ainavudargumi.lv

 ,        Aktuāli, Jaunumi  

Turaidas muzejrezervāts