Turaidas
muzejrezervāts


Mūžībā devies metālmākslinieks, Latvijas Mākslas akadēmijas Dizaina nodaļas Metāla dizaina katedras dibinātājs un profesors Juris Gagainis


Turaidas muzejrezervāta direktore Anna Jurkāne, Arisa Pastuhova un mākslinieks Juris Gaigainis, dāvinot muzejrezervātam 19.gadsimtā darinātu vara pannu. 2013. gads

Turaidas muzejrezervāta direktore Anna Jurkāne, Arisa Pastuhova un mākslinieks Juris Gagainis,  dāvinot muzejrezervātam 19.gadsimtā darinātu vara pannu. 2013. gads

2017.gada 12. novembrī mūžībā devies metālmākslinieks, Latvijas Mākslas akadēmijas Dizaina nodaļas Metāla dizaina katedras dibinātājs un profesors Juris Gagainis.

Juris Gagainis kopā ar dvīņumāsu, tekstilmākslinieci Anitu Celmu, pasaulē ieradās 1944. gada 26. septembrī Rīgā. Bērnību pavadīja mājā pie dzelzceļa un “Russo – Balt“ rūpnīcas, kura ražoja automobiļus.  Tieši šeit sākās viņa aizraušanās ar tehniku un metālu, kura pavadīja profesoru visu mūžu.

Pēc arodskolā iegūtās atslēdznieka profesijas, sekoja dienests armijā, pēc tam aviācijas skola, Rīgas Lietišķās mākslas vidusskola, bet 1973.gadā Juris Gagainis ar izcilību absolvēja Tallinas Mākslas institūta Metālmākslas nodaļu.

Sākot ar 1980. gadu, viņa ceļš veda uz darbu Latvijas Mākslas akadēmijā - līdz 1992. gadam bijis pedagogs un docents Latvijas Mākslas akadēmijas Dizaina nodaļā, bet 1992. gadā nodibinaja LMA Metāla dizaina katedru, kuru vadīja līdz 2015.gadam. 1994.gadā kļuva par LMA profesoru.

1975.gadā Juri Gagaini uzņēma Latvijas Mākslinieku savienībā, bet par Latvijas Dizaineru savienības biedru kļuva 1991.gadā. Aktīvu dalību izstādēs un simpozijos uzsāka 1996. gadā. Viņa radītās rotas un mākslas darbus bija iespēja redzēt ne tikai Latvijā, bet arī Igaunijā, Somijā, Ungārijā, Vācijā u.c.

 Gan dzīvē, gan savā darbā mākslinieks bija daudzpusīgs. Lai gan viņa materiāls ir un paliek metāls, ar mīlestību un radošumu ir radīti darbi arī dzintarā, emaljā un porcelānā. Vienāda rūpība, atbildība un pedantisms ir nolasāms gan lielas, gan mazas formas darbos, kuri atrodas Latvijas Mākslinieku savienības muzejā, Latvijas Nacionālajā mākslas muzejā, Rīgas vēstures un kuģniecības muzejā, Latvijas Okupācijas muzejā, Paula Stradiņa Medicīnas vēstures muzejā, Krievijas kultūras ministrijā Maskavā, kā arī privātkolekcijās Latvijā, ASV, Dānijā, Somijā un arī pie mums, Siguldā.

Kopš 2010. gada siguldieši iemīļojuši viņa radīto “Bruņinieku parādi” pie Siguldas Jaunās pils vārtiem. Piecpadsmit asprātīgos vīriņus, kuru pienākums ir sargāt pili, profesors radīja no metāllūžņiem desmit dienu laikā, metālmākslinieku simpozijā “Viduslaiku dzelzsgriezējs”. Vēlreiz tikties ar mākslinieku un viņa darbiem siguldiešiem bija iespēja izstādē “Kuģi piestāj Segewoldē”, Kultūras un mākslas telpā “Siguldas tornis” 2015. gada pavasarī.

Juri Gagaini mēs visi atcerēsimies ne tikai kā izcilu metālmākslinieku, bet arī kā aizrautīgu seno automobiļu pazinēju. Blakus radošajām izpausmēm metālmākslā un pedagoga darbam, otra viņa sirdslieta bija vēsture un tehnika.  Kā pēckara bērnam, viņam nācās iepazīties ar atstāto kara tehniku. Īpaši viņu interesēja automobilis “Willy MB” tautā saukts par “Amerikāņu Vilīti”, kuru profesors uzskatīja par Otrā pasaules kara tehnikas dizaina augtāko sasniegumu, jo  tur “viss  ir savā vietā”. Ar viņam piemītošo perfekcionismu un rūpību mājas garāžā savākti un salikti divi šīs markas automobiļi. Seno spēkaratu pazinējs Juris Gagainis ir arī viens no Antīko automobiļu kluba dibinātājiem 1972.gadā.

Par vēsturi viņš interesējās ne tikai tehnikas jomā. Ikviens, kurš reiz paviesojies viņa mājās, atcerēsies, ka tā nedaudz atgādina muzeju, kur par katru lietu viņam bija savs stāsts. Viņš labprāt dalījās gan zināšanās, gan ar to, ko kā pats mēdza teikt  “Dievs devis”.  Profesoram bija kāda nenoskārta vajadzība būt devējam. Arī mēs Turaidas muzejrezervātā 2013. gadā saņēmām dāvanu - 19. gadsimta pirmajā pusē amatnieku veidotu vara pannu, kas izklāta ar alvu.

 Ar pateicīgu gaišumu sirdī un mīlestību atvadāmies no Triju Zvaigžņu ordeņa virsnieka, metālmākslinieka, profesora Jura Gagaiņa.

Izsakām visdziļāko līdzjūtību Jura Gaigaiņa ģimenei, tuviniekiem, kolēģiem un studentiem.

 Atvadīšanās no Jura Gagaiņa Latvijas Mākslas akadēmijā 20. novembrī plkst. 10.00.

    Aktuāli, Jaunumi  

Turaidas muzejrezervāts