Turaidas
muzejrezervāts

Turaidas muzejrezervāts aicina dalīties atmiņās par akciju “Baltijas ceļš”


Šogad 23. augustā apritēs 30 gadi kopš 1989. gadā Baltijas valstīs norisinājās akcija “Baltijas ceļš”. Tās laikā, sadevušies rokās, veidojot apmēram 600 km garu dzīvo ķēdi, piedalījās vairāk nekā miljons cilvēku, savienojot Baltijas valstu galvaspilsētas – Tallinu, Rīgu un Viļņu. Šī unikālā un mierīgā demonstrācija tika rīkota, lai pievērstu pasaules uzmanību vēsturiskajiem faktiem, no kuriem cietušas Baltijas valstis. Baltijas ceļš, vienojot Igauniju, Latviju un Lietuvu centienos pēc brīvības, tika organizēts tieši 50 gadus pēc Molotova-Ribentropa pakta, kas notika 1939. gada 23. augustā, kad PSRS un Vācija dalīja ietekmes sfēras Austrumeiropā.

Baltijas ceļu organizēja Baltijas valstu nacionālās kustības: „Rahvarinne” Igaunijā, Latvijas Tautas fronte un „Sajūdis” Lietuvā. Dalībnieki pulcējās akcijas norisēs pilsētās, ciemos, organizēti vai paši ar savu transportu devās uz tām Baltijas ceļa norises vietām, kas vijās cauri mazāk apdzīvotām teritorijām. Baltijas ceļš apliecināja, ka ticība demokrātiskām idejām vieno Baltijas valstu iedzīvotājus. Šādi stiprināta brālības, vienotības un kopēja mērķa izjūta kļuva par nozīmīgu faktoru politiskās līdzdalības nodrošināšanai, kas rezultējās ar Baltijas valstu neatkarības atjaunošanu.

Lai atgādinātu un jaunajai paaudzei vēstītu par šo vēsturisko akciju, Turaidas muzejrezervāts augustā atklās izstādi veltītu Baltijas ceļa gadadienai un šobrīd uzsāk darbu pie tās veidošanas.

Arī Siguldai cauri vijās Baltijas ceļš, iespējams, daudzu mūsu apmeklētāju mājas arhīvos ir saglabājušās fotogrāfijas, kurās iemūžināts šis nozīmīgais notikums.

Lai izstāde veidotos emocionāli bagātāka un daudzveidīgāka, Turaidas muzejrezervāts aicina ikvienu, kuram saglabājušās fotogrāfijas un citas laika liecības par Baltijas ceļu Siguldā un tās apkārtnē vai kurš būtu gatavs dalīties atmiņu stāstos par šo notikumu, sazināties ar Turaidas muzejrezervāta galveno krājuma glabātāju Līgu Kreišmani līdz 2019. gada 1. aprīlim pa tālruni 67973352 vai mob. tālruni 26134626, vai rakstot e-pastā: liga.kreismane@turaida-muzejs.lv

Ikviena atmiņas ir īpašas un tās akcentēs akcijas “Baltijas ceļš” nozīmi mūsu valsts vēsturē!
    Aktuāli, Jaunumi  

Turaidas muzejrezervāts