Turaidas
muzejrezervāts

Izstāde “Gaujas stāsti audeklos”


GAUJA_izstādeKultūras centrā “Siguldas devons” 22. oktobrī plkst. 18.00 tiks atklāta izstāde “Gaujas stāsti audeklos”, kurā būs iespēja vienkopus redzēt 20. gadsimta otrās puses gleznotāju mākslas darbus, kas veltīti Latvijas dabas karalienei – Gaujas senielejai. Izstāde tapusi kultūras centra “Siguldas devons”, Turaidas muzejrezervāta un Latvijas Nacionālā mākslas muzeja sadarbībā, tajā eksponēti mākslas darbi no abu muzeju krājuma kolekcijām.

Visus izstādē aplūkojamos ainavas mākslas darbus caurvij laikmetam kopīga tendence. Mākslas izglītībā autoru ceļš ir līdzīgs, tomēr daži no viņiem ainavu gleznošanas noslēpumus mācījušies pie nozīmīgākā ainavu glezniecības pamatlicēja Latvijā – Vilhelma Purvīša (1872–1945), kurš arī bija iecienījis gleznot Siguldā.

Izstādē redzami gan senāki mākslas darbi, kas tapuši Latvijas brīvvalsts laikā, piemēram, Eduarda Metuzāla “Gaujas senleja” (1916), Indriķa Zeberiņa mākslas darbi, Hugo Grotus “Skats uz Gauju” (1932), gan citu izcilu personību – Valda Kalnrozes, Ārija Skrides, Leo Svempa, Ģederta Eliasa – gleznotās Gaujas senielejas ainavas.

No Turaidas muzejrezervāta krājuma izstādē skatāmi 16 mākslas darbi. To autori ir mākslinieki, kurus iedvesmojusi Siguldas krāšņā daba – Eduards Metuzāls, Nikolajs Linde, Indriķis Zeberiņš, kā arī Hugo Grotuss, Alberts Osītis, Jānis Alsbergs, Voldemārs Gudovskis  un citi. Izstādē būs redzami Eduarda Metuzāla maigie pasteļi, kas tapuši ap 1930-to gadu Latvijas brīvvalsts laikā, novadnieka Voldemāra Gudovska akvarelis “Gaujas krasts”(1960), kurš tapis mākslinieka radošā mūža agrīnajā posmā. Rūdolfs Pinnis radījis ainavu sērijas, kas veltītas Latvijas upēm. Tieši ar Gaujas krastu ainavām viņš aizsācis ekspresīvo līniju. Izstādē būs apskatāma Rūdolfa Piņņa glezna “Gaujas atvars”(1961). Daudzi Indriķi Zeberiņu pazīst kā grāmatu ilustrāciju autoru, taču ne mazāk interesants savā izpausmē viņš ir glezniecībā un pārstāv latviešu vecmeistaru paaudzi. Izstādē nozīmīgu vietu ieņems Nikolaja Lindes un Indriķa Zeberiņa lielformāta audekli, kuros vērojams Siguldas dabas krāšņums un vilinājums.

19.gadsimta beigās un 20. gadsimta sākumā līdztekus akadēmiskajai glezniecībai dabas skaistuma atainošanā ļoti nozīmīgs kļūst arī mākslinieku subjektīvais redzējums. Novērtējot ainavas žanra attīstību un nozīmi mūsdienās, izstādes ietvaros, 30. oktobrī, plkst. 16.00 būs iespēja tikties ar gleznotāju, ainavistu Alekseju Naumovu. Šī pasākuma laikā būs iespēja izmēģināt pašiem piedalīties ainavu radīšanas procesā.

Izstāde būs atvērta līdz 20. novembrim. Ieeja – bez maksas.

    Aktuāli, Jaunumi  

Turaidas muzejrezervāts