Turaidas
muzejrezervāts

Turaidas muzejrezervāta brīvdabas ekspozīcijas apmeklētājiem pieejamas visu gadu


pārvaldnieka vecaa maaja_23_02_2021Turaidas muzejrezervātā, kā katru gadu arī šoziem tiek atjaunotas un papildinātas ekspozīcijas vasaras sezonai. Šogad īpaša uzmanība tiek pievērsta brīvdabas ekspozīciju satura un mākslinieciskā risinājuma kvalitātei. Pie ieejas muzejrezervātā jaunu veidolu iegūs informatīvais stends par Turaidas muižas pārvaldnieka veco dzīvojamo māju.

Muižas pārvaldnieka vecā dzīvojamā māja būvēta ap 1810. gadu. Tā ir viena no vecākajām Turaidas muižas saimnieciskā centra būvēm. Pārvaldnieka vecā dzīvojamā māja ir tipisks 19. gadsimta pirmās puses Vidzemes lauku muižu arhitektūras piemineklis, kas ietver sevī virkni Latvijas koka arhitektūrai raksturīgu autentisku liecību.

Ēkas pirmajā stāvā iekārtota interjera ekspozīcija “Turaidas muižas pārvaldnieka dzīvojamā māja”, kurā izvietotas oriģinālās mēbeles, dekoratīvie un sadzīves priekšmeti. Ekspozīcija vēsta par lauku vidusšķiras pārstāvja – muižas pārvaldnieka – dzīvesveidu, kā arī sniedz ieskatu par muižas pārvaldi un sadzīvi Vidzemē 19. gadsimta pirmajā pusē. Pagrabā apskatāma ekspozīcija “Turaidas muižas pārvaldnieka dzīvojamā māja. Vēsture. Izpēte. Restaurācija”, kas iepazīstina ar izpētē iegūtajiem atklājumiem par ēkas vēsturi un arhitektūru, kā arī atspoguļo restaurācijas gaitu.

Pašlaik tiek gatavoti arī materiāli grāmatas “Turaidas muižas vecā pārvaldnieka māja” izdošanai.

    Aktuāli, Aktuāli, Jaunumi, Jaunumi  

Turaidas muzejrezervāts