Turaidas
muzejrezervāts


Interaktīva brīvdabas izstāde “Gadskārtu svētki Meteņi – jauna gada sākums”


DSC02776Turaidas muzejrezervātā no 12. februāra līdz 6. martam būs skatāma un līdzdzīvojama interaktīva, izzinoša brīvdabas izstāde “Gadskārtu svētki Meteņi  - jauna gada sākums”. Izstāde atvērta katru dienu no plkst. 10:00 līdz 17:00.

Meteņi ir nosacīts viduspunkts starp Ziemassvētkiem un Lieldienām jeb ziemas un pavasara saulgriežiem, kas iezīmē ziemas beigas un pavasara tuvošanos, kad pēdējo reizi var doties masku gājienos un izdzīvot sevi pārvērtībās. Meteņa tradīcijām ir raksturīgi pārsteigumi, atčgārnības, joki, humors, tēlainība, tādējādi atspoguļojot arī notiekošo dabā – kraso laika apstākļu maiņu - salu un atkusni, kā arī divējādās sajūtas cilvēkos  – tieksmi notvert aizejošos ziemas priekus un ilgas pēc pavasara.

Turaidas muzejrezervāts ir viena no pirmajām kultūrvietām Latvijā, kur plašs skatītāju loks tika aicināts iesaistīties Meteņdienas norisēs.  Jau vairāk nekā 30 gadus Turaidā organizē latviešu gadskārtu svētku svinēšanu, iesaistot tradīciju izzināšanā bērnus ar ģimenēm, interesentus no Latvijas un arī apmeklētājus no citām valstīm.

Izstādes kodolu veido stāsts par to, kā Meteņi tiek svinēti Turaidas muzejrezervātā. Izmantojot QR kodu, apmeklētāji varēs noskatīties video ar dažādu gadu Meteņu svinību mirkļiem Turaidā, kas aicinās līdzi dziedāt, dejot, kā arī uzzināt īstos vārdus kurmju dzīšanai vai noskaidrot, kā izcept Meteņdienai raksturīgo kārumu – slokatni.

Izstādes apmeklētājus sagaidīs muzejpedagoģes Margitas Porietes veidotie Meteņu vecīši, bet muzikālo noformējumu veidos Kaspars Tobis. Lai atmiņā paliek tikai labais no šajā ziemā piedzīvotā un  prieks sagaidīt pavasari!

Turaidas muzejrezervāta apmeklējums norit epidemioloģiski droši – zaļajā režīmā, uzrādot Covid vakcinācijas vai pārslimošanas sertifikātus kopā ar personu apliecinošu dokumentu, ievērojot distancēšanos, telpās valkājot medicīniskās sejas maskas.
    Aktuāli, Aktuāli, Jaunumi, Jaunumi, Pasākumi  

Turaidas muzejrezervāts