Turaidas
muzejrezervāts

Katalogs. Piemineklis lauku sētai. Turaidas pagasta zemnieku sētu uzmērojumi.


Piemineklis lauku sētai FBKatalogs. Piemineklis lauku sētai. Turaidas pagasta zemnieku sētu uzmērojumi (1973-1976) Turaidas muzejrezervāta krājumā. Izdevis Turaidas muzejrezervāts, 2022. - 256. lpp. Sastādītāja Līga Kreišmane, redaktors Dāvis Beitlers. ISBN 978-9934-9158-0-2.

Turaidas muzejrezervāta krājumā glabājas 139 uzmērojumu zīmējumi un skices par 17 Turaidas pagasta lauku sētām. Tie tapuši pagājušā gadsimta 70. gadu pirmajā pusē, kad muzejs uzsāka bijušā Turaidas pagasta lauku sētu apzināšanu. Lauka pētījumos piedalījās Turaidas muzejrezervāta (toreiz: Siguldas novadpētniecības muzeja) vēsturniece Maija Kreišmane, Latvijas etnogrāfiskā brīvdabas muzeja arhitekti Vilis Druģis un Zigurds Vītols. Darba gaitā vēsturniece pierakstīja iedzīvotāju stāstījumus un arhitekti veica uzmērījumus. Dažām lauku saimniecībām bija līdz pat 16 zīmējumiem, sākot ar saimniecības novietnes plānu, sētas ēku plāniem un griezumiem, kā arī atsevišķu elementu – durvju, krāšņu, baļķu salaidumu vietu, apkalumu zīmējumiem. Grāmatā publicēti Viļa Druģa, Pētera Jurkāna un Zigurda Ērika Vītola veiktie uzmērojumu zīmējumi, kā arī pētnieku raksti.

Šis katalogs ir kā simbolisks piemineklis lauku sētai un ceļ godā tieši uzmērojumus un situācijas piefiksējumus. Līdz mūsdienām daudzas no tradicionālajām lauku saimniecībām nav saglabājušās vai ir ievērojami pārbūvētas.

Pateicoties publicētajiem uzmērojumiem un pētnieku Māriņa Mintaura, Uģa Niedres, Janīnas Kursītes, Mārtiņa Kuplā un Līgas Kreišmanes rakstiem, grāmata būs vērtīgs ieguvums ne vien novadniekiem un novada pētniekiem, tautas celtniecības vai kultūrvides fiksēšanas interesentiem, bet katram, kuru saista un uzrunā latviskās kultūrtelpas veidošanās.

Grāmatu iespējams iegādāties Turaidas muzejrezervāta Apmeklētāju centrā, kā arī attālināti, rakstot pasūtījuma vēstuli uz e-pastu: pasts@turaida-muzejs.lv vai zvanot pa tālr. 67971402, samaksājot ar pārskaitījumu un saņemot to pa pastu vai Omniva. Grāmatas cena 18.00 EUR.

    Publikācijas, Publikācijas un raksti  

Turaidas muzejrezervāts