Turaidas
muzejrezervāts

Turaidas muzejrezervāta pārstāvji piedalījās XXIV Starptautiskajā Masku tradīciju festivālā


Stāsts par maskošanās tradīcijas kopšanu Turaidas muzejrezervātā izskanējis XXIV Starptautiskajā Masku tradīciju festivālā, kas notika Koknesē no 3. līdz 5. martam.
Foto: Māra Mellēna

Foto: Māra Mellēna

Šajā gadā līdzās daudzveidīgām norisēm – masku gājieniem pa Kokneses apkārtnes lauku sētām, masku tēlu izrādēm un skati, sadancošanu un Meteņa dzīšanu - notika arī konference, kurā piedalījās vairāku valstu pārstāvji. Klātesošajiem un arī tiešraides skatītājiem bija iespējams noklausīties Nikolaja Sivkova (Bulgārija) ziņojumu “Lāča kults bulgāru masku tradīcijā”, Aļenas Leškevičas (Polija, Baltkrievija) ziņojumu “Maskošanās Polijas un Baltkrievijas gadskārtu svētkos: tradīciju transformācija”, Aīdas Rancānes (Latvija) ziņojumu “Rituālā zagšana”.

Savukārt Turaidas muzejrezervāta muzejpedagoģes Margitas Porietes ziņojumā “Maskošanās: materiāls, forma, tēls, tradīcija” varēja iepazīt maskošanās tradīcijas daudzveidīgās izpausmes Turaidas muzejrezervātā. Īpašu klausītāju uzmanību piesaistīja Margitas Porietes pieredzes stāsts, prasmes un zināšanas,  veidojot sejas maskas, tērpu elementus un atribūtus, runājot par masku tēla tapšanu.

Starptautiskais Masku tradīciju festivāls Latvijā tiek organizēts jau kopš 1999. gada, lai saglabātu, popularizētu un attīstītu mūsdienās maskošanas tradīciju, kas ir viena no nemateriālās kultūras mantojuma savdabīgākajiem un interesantākajiem izpausmes veidiem. Maskošanās tradīcijas nāk no seniem laikiem un, joprojām, 21. gadsimtā ir nozīmīgas sabiedrībā. Pasaules tautām viņu senajās kultūras tradīcijās sastopami noslēpumaini, neikdienišķi, mītiski masku tēli, kas cilvēku saista ar citu pasauli un ienes kādu īpašu nozīmi ikdienā, palīdzot pārvarēt krīzes, nodrošināt veiksmi, auglību, izdošanos darbos.

Foto: Māra Mellēna

Foto: Māra Mellēna

Arī latviešu kultūrtelpā maskām un maskošanās tradīcijām ir ļoti nozīmīga vieta, ko savā veidā labi apliecina vairāk nekā 70 vārdi, kādos tiek dēvēti maskotie ļaudis – čigāni, budēļi, ķekatas, kuļi, kurcumi, vastslāvji, miežvilki, tatari, spokstiņi, galenkas, dādi utt.

Festivālu organizē Latvijas Folkloras biedrība sadarbībā ar Latvijas Nacionālo kultūras centru. Ik reizi festivāla laikā notiek masku tēlu izstādes, maskošanās tradīcijām veltīta starptautiska konference, dažādas maskoto grupu izrādes iekštelpās un ārā, masku gājies, danču vakars, individuālo masku skates un citas aktivitātes.

Foto: Māra Mellēna

Foto: Māra Mellēna

 
    Aktuāli, Aktuāli, Jaunumi, Jaunumi  

Turaidas muzejrezervāts