Turaidas
muzejrezervāts


Akcija unikālai grāmatai!


Kāzu un apģērbu nolikums FBa FB

Lieldienu laikā un līdz 1. maijam piedāvājam brīnišķīgu dāvanu - unikālu grāmatu  "Karaļa pilsētas Rīgas – Vidzemē – godātās rātes atjaunotais kāzu un apģērbu nolikums” par akcijas cenu ar 30 % atlaidi!

Oriģinālā grāmata „Karaļa pilsētas Rīgas – Vidzemē – godātās rātes atjaunotais kāzu un apģērbu nolikums” iespiesta pirmā Rīgas grāmatiespiedēja Nikolausa Mollīna (ap 1550/1555 – 1623) tipogrāfijā Rīgā 1593. gadā un pašlaik glabājas Turaidas muzejrezervāta krājumā. Šis pirms 430 gadiem drukātais seniespiedums ir unikāls, jo patlaban ir vienīgais zināmais izdevuma eksemplārs Latvijā. Grāmata ir ārkārtīgi vērtīga, kā lieliski saglabājies pirmā Rīgas tipogrāfa meistardarbs, un vērtīgs ir arī grāmatas saturs, kurā iemiesoti sava laika priekšstati par pareizi veidotas sabiedrības uzbūvi un kārtu attiecībām, kā arī ietverts bagāts faktu materiāls par 16. gadsimta beigu sadzīves kultūru – greznu apģērbu, svētku mielastu, kāzām, citām svinībām.

Faksimilizdevums ir nopērkams kopā ar tulkojumu no agrās jaunaugšvācu valodas un zinātniskajiem komentāriem latviešu valodā ar komentāru kopsavilkumiem vācu, angļu un krievu valodā.

Grāmatas mākslinieciskais redaktors – Valdis Villerušs, māksliniece – Inese Hofmane, tipogrāfijas – “Dardedze Hologrāfija”, “Radošā poligrāfija”, Linda Jēkabsone, Jelgavas tipogrāfija.

Grāmatas faksimilizdevums "Karaļa pilsētas Rīgas – Vidzemē – godātās rātes atjaunotais kāzu un apģērbu nolikums” tolaik kļuva par nozīmīgu notikumu Latvijas kultūras dzīvē, jo ar šīs grāmatas atvēršanu Turaidas muzejrezervātā tika atklāts «Rīga – Eiropas kultūras galvaspilsēta 2014» notikumu gads. Savukārt grāmatu dizaina konkursā “Zelta ābele 2013″ izdevums ieguva balvu “Gada notikums”. Žūrijas komisijas priekšsēdētāja Ingrīda Burāne atzīmēja, ka šis faksimilizdevums ir sasniegums ne tikai Latvijas, bet arī Eiropas grāmatniecībā.

Grāmatu iespējams iegādāties Turaidas muzejrezervāta Apmeklētāju centrā, kā arī attālināti, rakstot pasūtījuma vēstuli uz e-pastu: pasts@turaida-muzejs.lv vai zvanot pa tālr. 67971402, samaksājot ar pārskaitījumu un saņemot to pa pastu vai Omniva. Grāmatas cena 30.00 euro, akcijas cena 21.00 euro.

    Aktuāli, Aktuāli, Jaunumi, Jaunumi  

Turaidas muzejrezervāts