Turaidas
muzejrezervāts


Godinām latviešu skolotāju, publicistu, valodnieku Ati Kronvaldu


Pirms 187 gadiem 15. aprīlī 1837. gadā dzimis Atis Kronvalds, 19. gadsimta 60. gadu jaunās latviešu inteliģences līderis, viena no spožākajām personībām latviešu kultūrā, daudzpusīgi apdāvināts un enerģisks cilvēks. Viņa mērķis bija – celt tautas pašapziņu un lepnumu, lai attīstītu latviešu nacionālo kultūru un latviešu valodu, lai latviešu tauta kā līdzvērtīga nostātos līdzās Eiropas lielajām tautām. “Man nav mīļākas tautas par latviešu tautu: nekas man tik dziļi nerūp kā viņas atzelšana un uzplaukšana”, rakstīja Atis Kronvalds. Viņš aicināja latviešus “kopt kopības garu”, vienlaikus mudinādams iepazīt savu tēvu zemi, zināt latviešu un citu tautu vēsturi un kultūru. Atis Kronvalds uzskatīja latvisku skolu un latvisku izglītību par īpaši svarīgu tautas attīstībai.

Laikā no 1841. līdz 1871. gadam Turaidas “ Šveices mājā” notika Latvijas Skolotāju konferences. Vienā no tām, 1869. gadā Atis Kronvalds savā vēsturiskajā runā, ko pirmo reizi konferenču vēsturē nolasīja latviešu valodā, uzsvēra latviešu valodas un tautas kultūras noteicošo lomu izglītības procesā.

1938. gadā Siguldā pie Jaunās pils tika atklāts tēlnieka, novadnieka Teodora Zaļkalna veidotais piemineklis Atim Kronvaldam. Viņa dzimšanas dienā pulcēsimies uz atceres brīdi pie pieminekļa 2024. gada 15. aprīlī plkst.16.00

    Aktuāli, Aktuāli, Aktuāli, Aktuāli, Aktuāli, Aktuell, Aktuell, Jaunumi, Jaunumi  

Turaidas muzejrezervāts