Turaidas
muzejrezervāts


Pieskarties mīlestībai. AIZMĪLESTĪBA


Maijas dienas pievakarē – piektdien, 10. maijā plkst. 18.00 aicinām satikties Turaidas muzejrezervāta senajā Baznīckalnā, lai godinātu Maiju Greifu – Turaidas Rozi.

Gaisu ievibrēs ievu reibinošā smarža un mīlestība, apliecinot, ka stāsts par mīlestību nebeigsies nekad.  Turaidas Rozes piemiņas vietā šogad skanēs Madaras Gruntmanes dzeja no dzejoļu krājuma “Aizmīlestība” un Imanta Kalniņa dziesmas izpildīs mūziķi Aleksandra Špicberga un Vladimirs Kudrins. Aleksandra Špicberga un Vladimirs Kudrins kopā muzicē kopš 2015. gada. Īpaši tuvas duetam ir Imanta Kalniņa dziesmas, kuras skanēs arī koncertā Turaidā.

Madara Gruntmane: “Aizmīlestība” ir tas, kas paliek pāri no mīlestības radītās enerģijas, kad mēs vairs neesam, – tā ir daudz spēcīgāka par to, ar ko ikdienā saprotam vārdu “mīlestība”.  Es mēģināju uzrakstīt un aprakstīt to pasauli, kas notiek, kad sākas ceļojums, par kuru mums nevienam nav jausmas. Neskatoties uz visām teorijām – kristietības vai vienalga kādām – neviens tur nav bijis un atgriezies no turienes. Līdz ar to man likās interesanti izveidot savu pasauli un parādīt, kā es to iedomājos. Tas bija diezgan sarežģīts uzdevums.”

Turaida ir saistīta ar skaistāko un romantiskāko mīlas stāstu Latvijā. Gadsimtus izdzīvojusī leģenda par Turaidas Rozi saņemta mantojumā no pagātnes un tiek uzturēta dzīva un nodota nākamajām paaudzēm kā svarīgs mūsu garīgais un tikumiskais mantojums. Izvēle starp godu un pazemojumu, dzīvību un nāvi ir vērtības, kuras aktuālas arī mūsdienās, saglabājot ticību, ka ikvienam ir iespēja pacelties līdz varonībai.

Aleksandra Špicberga ir spilgta un daudzpusīga dziedātāja, kurai vienlīdz tuva ir akadēmiskā, baznīcas un tautas mūzika. Aleksandra aktīvi koncertē, sadarbojoties ar dažādu žanru izpildītājmāksliniekiem, izdoti trīs soloalbumi. Augstu skatītāju un mūzikas kritiķu vērtējumu guvis Aleksandras Špicbergas sniegums koncertuzvedumos “Laiks. Tu. Lūgšana” un “Nestāstot” (LSM balva “Kilograms Kultūras 2023”). Aleksandra ir absolvējusi Rīgas Doma Kora skolu un šobrīd studē Jāzepa Vītola Latvijas Mūzikas Akadēmijā profesora Andra Veismaņa kora diriģēšanas klasē.

Vladimirs Kudrins 2016. gadā absolvējis Jāzepa Vītola Latvijas Mūzikas akadēmiju pie profesora Juļusa Kurauska, 2017. gadā organizējis Jūrmalas ģitāras festivālu, regulāri piedalās ģitāristu konkursos Latvijā, Lietuvā un Igaunijā. Līdzās aktīvai koncertdarbībai, Vladimiram ir 12 gadu pedagoģiskā pieredze. Viņš strādā par ģitārspēles skolotāju Jūrmalas Mūzikas vidusskolā un Jāzepa Mediņa Rīgas 1. mūzikas skolā.

Madara Gruntmane  ir latviešu dzejniece, dzimusi Liepājā. Mācījusies Liepājas Emīla Melngaiļa mūzikas vidusskolā klavieru nodaļā, absolvējusi Latvijas Mākslas akadēmijas maģistra programmu “POST”. Madara Gruntmane kopš 2010. gada vada radošo apvienību "I Did It", kas producējusi virkni Latvijā zināmu kultūras projektu. Dzejā debitējusi 2015. gadā ar krājumu "Narkozes" (angļu tulkojums iznācis 2018. gadā, 2015. gadā saņēmis Latvijas Literatūras gada balvas lasītāju simpātijas balvu). Otrais dzejas krājums "Dzērājmeitiņa" publicēts 2018. gadā un šogad jūnijā tiks izdots Londonā, bet trešais krājums "Aizmīlestība" – 2022. gadā. Dzejniece saņēmusi Aiovas Universitātes Starptautiskās Rakstniecības programmas Goda stipendiju (Honorary Writing Fellow at Iowa University’s International Writing Program (US)).

10. maijā, Maijām, uzrādot personu apliecinošu dokumentu, visu dienu ieeja Turaidas muzejrezervātā ir bez maksas.

Ieejas maksa koncertā ir ieejas biļete Turaidas muzejrezervātā.

    Aktuāli, Aktuāli, Aktuāli, Aktuāli, Aktuāli, Jaunumi, Jaunumi, Pasākumi  

Turaidas muzejrezervāts