Turaidas
muzejrezervāts


Muzeja krājums – radošai iedvesmai


SVG_TMR_kraajumaaPirmdien, 27. novembrī, ikgadējā Radošajā dienā Siguldas Valsts ģimnāzijas 12.a klases skolēni Turaidas muzejrezervātā iepazinās ar krājuma priekšmetiem kā lietiskajiem vēstures avotiem. Jaunieši guva ieskatu priekšmetu apstrādes un saglabāšanas, kā arī sistematizācijas pamatprincipos.

Nodarbību sākumā skolēni nelielā ekskursijā iepazinās ar krājuma glabātavām, muzeja priekšmetu novietojumu tajās un apstākļiem, kas jāievēro priekšmetu saglabāšanā. Īpaši nozīmīga bija iepazīšanās ar unikāliem novada materiāliem – pastkartēm un fotogrāfijām, kurās atspoguļotas izmaiņas Siguldas un tās apkārtnes vidē, kā arī salīdzināt izmaiņu skartās vērtības ar mūsdienu kultūrainavu.

Lai tuvāk iepazītu kādu no krājuma saglabāšanas paņēmieniem, jaunieši no bezskābes kartona pēc dotā trafareta gatavoja grāmatu apvākus krājumā esošajām grāmatām.  Skolēniem bija arī iespēja izspēlēt radošu spēli, kur sadaloties komandās, viņi aprakstīja kādu krājuma priekšmetu, un pārējām komandām pēc šī apraksta bija jāuzzīmē un jāuzmin, kas tas par priekšmetu un kāds bija tā pielietojums. Izrādījās, ka tādas lietas, kā tējas glāzes turētājs, koka skaitāmie kauliņi, krāsns podiņš, izšūts dvielis un to lietošanas veids daudziem skolēniem bija jaunatklājums. Konkurss noritēja nopietni izzinošā un radoši brīvā gaisotnē.

Turaidas muzejrezervāts pastāvīgi sadarbojas ar skolu jaunatni un skolotājiem, īpaši Siguldas un Krimuldas novada skolām, lai veicinātu jauniešos izpratni par kultūras mantojumu, atmiņas institūcijām un muzeja krājuma izmantošanas iespējām pētniecības darbā.

Līga Kreišmane Turaidas muzejrezervāta galvenā krājuma glabātāja

    Aktuāli, Jaunumi  

Turaidas muzejrezervāts