Turaidas
muzejrezervāts

Augustā tiek veikti dīķu attīrīšanas darbi


Katru gadu augustā Turaidas muzejrezervāts veic atjaunoto dīķu attīrīšanas darbus. Lai saudzētu visa veida dzīvo radību, kura mīt dīķos, muzejrezervāts cenšas izvairīties no dīķu ūdens pilnīgas nolaišanas un dīķu gultnes mehāniskas tīrīšanas. Esošie Turaidas dīķi ir dziļumā no nepilniem diviem līdz četriem metriem. Visos ir bagātīga ūdensaugu un zivju daudzveidība.  Dziļākajos dīķos ūdensaugi tik ātri nesavairojas, bet seklākajos dīķos siltais un  lēni tiem cauri plūstošais ūdens ir ļoti laba vide dažādajiem ūdensaugiem, kuri ar laiku pārņem visu nelielo ūdens krātuvi, un zūd ūdens spogulis.

Šogad muzejrezervāts pirmo reizi izmēģināja dīķu faunai saudzīgu metodi – dīķu tīrīšanu no ūdens augiem un dūņu izsūkšanu ar šiem darbiem speciāli paredzētu amfībiju. Darbus veica SIA  BAUMASCHINEN LETTLAND meistari.

Turaidas muzejrezervāta teritorijas ainavā šobrīd ieraugāmas 26 dīķu vietas.  Kādreizējā Turaidas muižā tās pastāvēšanas laikos ir bijuši vairāki dīķi. Cik to ir bijis Livonijas laikā, pateikt nevar, bet jau poļu 1582. gada revīzijā pieminēti pils dīķi, kuros zvejo, bet to skaits nav norādīts. 1630. gada revīzijā ir minēti divi dīķi pils priekšā, bet 1638. gadā – 4 dīķi, bet lielāko tiesu aizauguši. 19. gs. beigās un 20.gs. sākuma kartēs galvenokārt parādīti divi dīķi – viens no tagadējiem un dīķis vietā, kur šobrīd atrodas autostāvvietas. Ar 1912. gadu tiek uzsākta dīķsaimniecības sistēmas ierīkošana. Jau pirmajā gadā tika ierīkoti septiņi dīķi, bet pēc pāris gadiem vēl  vismaz desmit dīķi. Pēc pirmā pasaules kara dīķsaimniecība tiek atjaunota. Citos rakstiskos avotos minēts, ka Turaidas muižas centrā pavisam bijuši ierīkoti  40 dīķi.

Šobrīd  Turaidas muzejrezervāta teritorijā ir atjaunoti 16 dīķi, un tuvākajos gados plānots atjaunot vēl 8 dīķus to vēsturiskajās vietās.

Dainis Linmeijers Turaidas muzejrezervāta direktores vietnieks pieminekļu saglabāšanas un infrastruktūras jautājumos
    Aktuāli, Jaunumi  

Turaidas muzejrezervāts